Ölüme götüren ihmaller

Başbakan Erdoğan, şirketi savundu ancak 238 işçinin canına malolan maden faciasının altından vahim ihmaller zinciri çıktı. 800'e yakın maden işçisinin hayatını tehlikeye atan eksiklikler, personele yeterli eğitimin verilmemesinden başladı. Gün ışığını arayan işçiler, gaz dolu galerilere yönlendirildi. Havalandırma sistemi otomatik olmayınca, katliama zemin hazırlandı. Soma maden katliamının altından işte bu ihmaller çıktı.

Ölüme götüren ihmaller

Başbakan Erdoğan'ın hararetle savunduğu şirketin, maden faciasında vahim ihmallere imza attığı ortaya çıktı.

Resmi rakamlara göre 238 işçiyi ölüme sürükleyen yolun taşları, kar hırsı ve eğitimsizlikle örüldü. Ulusal Kanal'ın arama kurtarma kaynaklarından edindiği bilgiler, sonu katliamla biten büyük skandala işaret etti.

Şirket, işçilere ve amirlerine yeterli düzeyde eğitim vermedi. Üst düzey şirket yöneticileri için özel eğitimler varken, yerin altına giren işçinin eğitimi kağıt üzerinde kaldı. Ulusal Kanal'a konuşan bir çok işçi yeterli eğitim verilmediğini doğruladı.

Eğitim eksikliği, facia sırasında ortaya çıktı. Gazla dolan koridorlardan uzaklaşarak temiz hava olan bölüme gitmesi gereken işçiler, yanlış yönlendirmeyle tersi istikamete gittiler. Sonuç hazin oldu.

238 maden işçisini mezara gönderen o ihmaller zincirinin bir diğer önemli halkası ise havalandırma sistemi oldu. Otomatik olmayan havalandırma sistemi, bir anda başlayan yangına müdahalenin önünü kapattı. Elle çalışan bu havalandırma sistemi, yangın sırasında aniden hareket etmeyi engelledi ve işçilerin canına mal oldu.

İşçilerin sonunu getiren bir diğer kusur ise tehlike anında kullanılacak bir asansör sisteminin olmaması. Eğer asansör olsaydı, zaman kazanılabilirdi.

Bütün bu ihmallerin üstüne tuz biber eken ise patron baskısı oldu. Maden ocağının kapasitesini 6 milyon tondan 10 milyon tona çıkararak rekor kırdığını belirten Ali Gürkan, facianın da tohumunu atmıştı.

ulusalkanal.com.tr