Mehmet Cengiz ve emekli büyükelçi Alev Kılıç tarihi davayı değerlendirdi

Hukuk ve diplomasi çevreleri AİHM Büyük Dairenin Türkiye'yi haklı gösteren ilk karara uyacağı konusunda görüşbirliği içinde. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, İsviçre ve Ermenistan'ın duruşmada ortak bir savunma dahi yapamadığını belirtti. Emekli Büyükelçi Alev Kılıç da “Ermenistan kendi ayaklarına kurşun sıktı” ifadelerini kullandı.

Soykırım tezlerini AİHM'de Doğu Perinçek'in karşısına getiren İsviçre ve Ermenistan savunmalarıyla sınıfta kaldı.

Hukukçuların ve diplomatların Strazburg'daki davayla ilgili görüşleri bu yönde.

AİHM'de Perinçek’in savunmasını yapan avukat Mehmet Cengiz ve Emekli Büyükelçi Alev Kılıç davayı değerlendirdi.

Avukat Mehmet Cengiz, Ermenistan ve İsviçre temsilcilerinin ortak bir tezi savunmadıklarına dikkat çekti.

Cengiz, "Gerek İsviçre hükümeti gerekse Ermenistan hükümeti temsilcileri eski tezlerini bile ifade edemediler, bunu net olarak söylüyorum. Hatta aralarında ciddi bir çatlağı da ben gözlemlemiş bulunuyorum" dedi.

“Dava lehimize sonuçlanacak” diyen Cengiz, bu karardan sonra bazı ülkelerin yasalarını mevzuatlarını değiştireceğini ileri sürdü. Cengiz, "Parlamentolarından Ermeni soykırımı kararı çıkarmış olan devletler, İsviçre gibi yasalarında bunun inkarını suç sayan düzenlemeler bulunan devletler mevzuatlarını değiştirmek durumunda kalacaklardır. Müfredatlarında 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren devletler eğitim müfredatlarını değiştirmek durumunda" ifadesini kullandı.

Birçok ülkede Türkiye’yi temsil etmiş Emekli Büyükelçi Alev Kılıç da Ermenistan ve İsviçre hükümetlerinin savunmalarını başarısız buldu. Kılıç, "İsviçre çok karmaşık ve çok da anlaşılamayan bir hukuki savunmaya girişmiş, Ermenistan’ın savunması bence kendi ayaklarına sıkılmış bir kurşun kendi kendilerine atılmış bir çelmelemedir." diye konuştu.

Mahkemenin söz konusu ülkelerin savunmasından etkilenmeyeceği görüşünde olan Kılıç, "Böyle uluslararası saygınlığı olan bu kadar itibarlı bir mahkemede hakimleri etkilememesi gerekir tersine neyle Türkiye’nin maruz kaldığını daha da ortaya koyması gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Büyükelçi Kılıç, Doğu Perinçek’in ve avukat Mehmet Cengiz’in savunmalarının yerinde olduğunu belirtti.

Uğur Marangoz

ulusalkanal.com.tr