Dünya genelinde Kovid-19 salgınında can kaybı 2 milyonun üzerinde

Kovid-19 salgınında dünya genelinde can kaybı 2 milyonun üzerine çıktı. ABD, 400 bine yakın can kaybıyla en fazla ölümün görüldüğü ülke. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, ülkesinin Avrupa Birliğinden yeterli miktarda aşı temin edemediğini, bu yüzden Çin'den aşı alacağını söyledi. Kıbrıs'ta ise Rum kesiminin aşı engellemesi tepki çekti.

Dünya genelinde Kovid-19 salgınında can kaybı 2 milyonun üzerinde

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyonu aştı. Ölü sayısı 2 milyon 2 bin 407'ye ulaştı.

Kovid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 397 bin 994 ölümle ABD'de kaydedildi. Can kayıplarında bu ülkeyi 207 bin 160 ile Brezilya takip etti.

İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen koronavirüs, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılmış durumda.

Dünya genelinde vaka sayısı 93 milyon 533 bin 715'e ulaşırken, virüs bulaşan 66 milyon 834 bin 935 kişi iyileşti. Halen 24 milyon 696 bin 373 hastanın tedavisi sürüyor.

Macaristan ise Avrupa Birliğinden alamadığı yeni tip koronavirüs aşısı için Çin ile anlaştı.

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, ülkesinin Avrupa Birliğinden yeterli miktarda Kovid-19 aşısı temin edemediğini, bu yüzden Çin'den aşı alacağını söyledi.

Gulyas düzenlediği basın toplantısında, AB'nin Kovid-19 aşısı tedariki konusunda çok yavaş hareket ettiğini belirtti. Macaristan Devlet Bakanı, ülkesinin 19,7 milyon doz aşı siparişi verdiğini ama bugüne kadar sadece 129 bin 860 kişiye yetecek kadar aşıya erişebildiklerini kaydetti.

Hükümetin, Macaristan'a yeterli miktarda Kovid-19 aşısı sağlamak için tüm fırsatları değerlendirmeye çalıştığını, bu kapsamda Çin ile de görüştüğünü aktaran Gulyas, ''Sinopharm ile neredeyse anlaştık. Aşının ilk partisinin gelişi 1 milyon doz civarında olabilir.'' diye konuştu.

Kıbrıs'ta ise Rum kesiminin aşı engellemesi tepkiyle karşılandı. Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Türklere aşı gönderildi. Ancak tedarik konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bürokratik engel çıkardı.

Açıklamayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol yaptı.

"AB nezdinde gerekli girişimler yapılmıştır" diyen Doğruyol, "Gelinen aşamada, aşı tedarikine ilişkin olarak yaşanan sıkıntıların kaynağı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, aşı tedarikini engelleyici bürokratik sıkıntılar yaratmaya devam ediyor olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, aşıların Kıbrıs Türk tarafına ulaştırılması için AB nezdinde gerekli girişimleri yaptı.

koronavirüs çin Kovid19 Kıbrıs aşı avrupa birliği dünya ab Güney Kıbrıs Rum Yönetimi macaristan