Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanından ByLock savunması

FETÖ’nün İstanbul Üniversitesi yapılanması davasında aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanlarından Doçent Fatih Gürsul’un da bulunduğu 10’u tutuklu 40 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanından ByLock savunması

İddianamede örgütün kriptolu mesajlaşma programı olan ‘ByLock’ kullanıcısı olmakla suçlanan Fatih Gürsul, MİT’in ulaştığı Bylock listesine, davayı sulandırmak için FETÖ’nün ekleme, çıkarma yapmış olabileceğini savundu. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, 10’u tutuklu 32 sanık hazır bulundu. Duruşmada sanıkların savunmalarına geçildi.

‘LİSTELERE FETÖ EKLEME, ÇIKARMA YAPMIŞ OLABİLİR’

İddianamede MİT tarafından hazırlanan raporda 2014 Ağustosu’nda ByLock kullanıcısı olduğunun belirtildiğini söyleyen Gürsul, “Ancak ben akıllı telefonumu Ocak 2015’te aldım. Bununla ilgili faturam da var” dedi. Tutuklanmasına karar veren sulh ceza hakiminin, ‘Bylock’la ilgili yazışmalar çıkacak, devletin verdiği belgeye güvenmek zorundayım’ dediğini belirten Gürsul, “5 aydır tutukluyum ama dosyaya gelen bir şey yok. Tıpkı Ergenekon ve Balyoz’daki 5 no’lu CD gibi” ifadesini kullandı. Haberlerden öğrendiğine göre MİT’in Bylock serverlarına ulaşıp bilgileri aldığını belirten Fatih Gürsul, “FETÖ terör örgütü bunun tespit edildiğini anlamışsa davayı sulandırmak açısından buraya eklemeler ve çıkarmalar da yapmış olabilir. Bu konuları iyi biliyorum. Bilişim hukuku dersi veriyorum. MİT’in ulaşabildiği dosya excel dosyası. Sağ tuşla ekleme çıkarma yapılabilir” diye konuştu.

‘KILIÇDAROĞLU’NUN BAŞDANIŞMANI OLDUĞUM İÇİN...’

Gürsul, “Zaman zaman Türkiye’de internete erişim yasaklandığı için VPN üzerinden internet kullandım. İnterneti yoğun kullandığım için bu veri geçişlerinden acaba böyle bir hataya mı neden oldular. Sayın Kılıçdaroğlu’nun da başdanışmanıyım. Bu bilindiği için böyle bir yanlışlığın yapıldığını düşünüyorum. Böyle bir davanın sulandırılması için sansasyonel olması için de böyle bir yanlışlığın bilerek yapıldığını düşünüyorum” dedi. FETÖ sempatizanı olmadığını aksine bu yapıyla mücadele eden birisi olduğunu söyleyen Fatih Gürsul, “TÜBİTAK’a defalarca bilimsel proje sundum. Her seferinde reddedildim. Orada da bilindiğ üzere FETÖ’den çok sayıda kişi açığa alındı” diye konuştu. Mahkeme başkanın “Telefonunuzun şifresini vermemişsiniz? Niçin vermediniz?” diye sorması üzerine Gürsul, “Benden şifre istediler ben de kendilerine Ergenekon ve Balyoz davalarını hatırlattım. Teğmen Mehmet Ali Çelebi’de olduğu gibi bir kumpasa sebebiyet vermemek için polise şifreyi vermek istemedim. Şifreyi vereceğimi ancak altına bir satırla, imajının daha sonra verileceği yönünde not düşülmesini istedim. Oradaki polisler şifreyi versen de vermesen de bizim elimizde bunu kıracak program var deyince şifreyi vermedim” dedi. Mahkeme başkanının “Telefonun incelenmesi gerekiyor. Şimdi vermek ister misiniz?” demesi üzerine ise “Bir tek Iphone’nun şifresi var” diyerek şifresini verdi.

‘ORTAK IP’DEN YÜKLENMİŞ OLABİLİR’

Suçlamaları kabul etmeyen akademisyen Ahmet Sezgin Uzun da, Bylock kullanmadığını, iddianamede yer alan tarihlerde akıllı telefonunun olmadığını söyledi. 15 Temmuz darbe kalkışmasından sonra Bylock’un varlığını basından öğrendiğini iddia edeb Uzun, “Türkiye’de GSM hatlarının tek bir kişiye IP vermediğini ortak IP verdiğini biliyorum. Ortak IP’den ByLock yüklenmiş olabilir” diye konuştu. Duruşma diğer sanıkların savunma yapmalarıyla devam etti. Aydınlık

kemal kılıçdaroğlu bylock