Gizlenen rapor ortaya çıktı!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın hazırladığı ancak hükümetin mahkemeden bile gizlediği Akkuyu Nükleer santrali raporu ortaya çıktı. 'Devletin güvenliğini' gerekçe gösterilerek gizlenen raporda önemli uyarılar yapıldığı, hükümetin bunlara uymadığı anlaşıldı.

Gizlenen rapor ortaya çıktı!

Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından hazırlanan ancak bir türlü açıklanmayan rapor ortaya çıktı.

Raporun, nükleer santrale verilen olumlu ÇED raporuna karşı açılan dava dosyasına getirtilmesi istenmiş ancak "Devletin güvenliği" gerekçe gösterilerek rapor mahkemeye sunulmamıştı.

Hürriyet gazetesinin yayınladığı 20 Şubat 2014 tarihli "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" misyon raporunda, çarpıcı tespitler yapıldı.

98 sayfalık raporda 24 tavsiye ve 15 öneri yer aldı. Ancak gizlenen rapordaki tespitlerin birçoğunun hükümet tarafından yerine getirilmediği anlaşıldı. O tespitlerden bazıları şöyle;

- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, özerk bir düzenleyici kuruluş kimliği kazanmadı.

- Türkiye, nükleer hasar için sivil sorumluluk yasasını çıkarmadı.

- Nükleer enerjide harcanmış yakıt ve atıklar ve tesisin işletmeden çıkarılması meselelerini ele alan bir ulusal politika ve strateji tamamlanmadı.

- Akkuyu tesisisinin nükleer güvenliği için Atom Enerjisi Kurumunun vereceği zorlayıcı talimatlarla ilgili bir ilerleme olmadı.

- ÇED raporlarının hazırlanması için proje sahibine verilen özel formatın bir standartı oluşturulmadı

- Akkuyu proje şirketininTAEK’e sunduğu yer parametreleri raporu henüz onaylanmadı

Raporun mahkmeye sunulmaması üzerine tartışmalar başlamış, Enerji Bakanı "Rapor geçerliliğini yitirdi" şeklinde bir savunma yapmıştı. Ancak ortaya çıkan rapor, çalışmanın güncelliğini yitirmediğini ve rapordaki önerilerin neredeyse hiçbirinin gerçekleştirilmediğini ortaya koydu.

ulusalkanal.com.tr