Anılarınızdaki domates ve patlıcanlar geri geliyor!
Bu belediyenin projesi ayakta alkışlanır. Diren ala patlıcan, diren sırık domates…
Yusuf Yavuz
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Yerel Tohum Projesi’ kapsamında yerel tohumlardan elde edilen 30 bin fidenin dağıtımına başlandı. Efeler ilçesinde gerçekleştirilen dağıtımda 5 bin fide üreticiyle buluşurken, üreticiler fidelere büyük ilgi gösterdi. Fide dağıtım töreninde üreticilere yerel tohumdan elde edilen fideleri dağıtan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Yenipazar’da 4 dekarlık açık alanda Yerel Tarım Ürünleri Çalışma Sahası oluşturduklarını belirterek burada üretilen fidelerin ücretsiz olarak halkın kullanımına sunulduğunu dile getirdi. Çerçioğlu, fide almak için birçok köyün yanı sıra komşu il ve ilçelerden de vatandaşların başvurduğunu söyledi.
DEVLET ‘YEREL TOHUM YASSAH HEMŞERİM!’ DEDİ, KÖYLÜ TAKASA BAŞLADI
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da, Büyükşehir Belediyesi’nden yerel tohum seferberliği başlatıldı. 2006 yılında AKP hükümetince çıkartılan 5554 sayılı Tohumculuk Kanunu gereğince ‘kalibrasyon’ sorunu oluşturduğu gerekçesiyle ticari olarak satışına yasaklama getirilen standart dışı yerel tohumlar giderek yok olma aşamasına geldi. Bunun üzerine atalarından kalma tohumları takas yoluyla çoğaltarak üretmeyi sürdüren üreticiler, Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere yerel tohum takası etkinlikleri organize etmeye başladı.
TARIM MERKEZİ AYDIN’DA ALKIŞLANACAK YEREL TOHUM PROJESİ
Bu konuda başı çeken sivil toplum örgütlerinin başında gelen Karaot Tohum Derneği ile birlikte Aydın’da kapsamlı bir ‘Yerel Tohum Projesi’ başlatan Aydın Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında Yenipazar’da kurulan 4 dekarlık serada Aydın’ın yerel tohumlarından üretilen 30 bin fidenin dağıtımına başladı.
YEREL TOHUMLARDAN ÜRETİLEN FİDELER ÜCRETSİZ OLARAK DAĞITILDI
Yerel tohumların kaybolmaması ve geleneksel tarımın sürdürülmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında ilk etapta 5 bin fide üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldı. Atatürk Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen fide dağıtımına büyük ilgi gösteren üreticiler ve yurttaşlara kendi eliyle fide dağıtan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yüzde yüz yerli ürün olan fidelerden üretilecek sebzelerin gönül rahatlığı ile tüketilmesi gerektiğini belirterek, projeyle yerel ürün çeşitliliğini gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarmayı hedeflediklerini kaydetti.
FİDE ALMAK İÇİN KOMŞU İL VE İLÇELER DE SIRAYA GİRDİ
Yıllar öncesi tüketilen sebze ve meyvenin tadının bugün alınamadığına değinen Çerçioğlu, “Hafızalarımızdan silinmeyen o lezzetlerin sırrı yerel tohumlarla üretilen fidelerden geliyor. Eski lezzetli ürünlerimizi tekrar pazarlarımıza, mutfaklarımıza getirebilmek adına Yerel Tohum Projesi başlattık. Bu amaç doğrultusunda Karaot Derneği ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenipazar’da 4 dekarlık açık alanda Yerel Tarım Ürünleri Çalışma Sahası oluşturduk. Bu fidelerimiz bu sahamızda üretildi. Yenipazar’da ilçe girişinde bir çalışma sahası daha bulunmakta. Bu iki alanda yerel tohumlarımız kullanılarak fidelerimiz üretilmekte ve halkımızın kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yenipazar’da bulunan seramızdan fide almak için birçok köy, ilçe ve komşu illerden vatandaşlarımız geliyor” diye konuştu.
ALA PATLICAN VE SIRIK DOMATESLER GERİ GELİYOR
Yerel tohumların ve geleneksel tarım yöntemlerinin hızla kaybolduğunu dile getiren Çerçioğlu, bunun önüne geçmeyi planladıklarını belirterek, “Bu anlamda toplam 30 bin adet olmak üzere, bugün 5 bin adet yerli tohumlarla üretilmiş, hibrit olmayan, meyvesinden tohum elde edilebilecek domates, biber ve patlıcan fidelerini sizlerle paylaşıyoruz. 25 bin adet yerel fideyi ise Bozdoğan, Yenipazar, Çine, Koçarlı, Söke, Didim ve Kuşadası ilçelerimizin köylerinde dağıtacağız. Fidelerimiz, Yenipazar salçalık, oturak ve yarı sırık domatesleri, Karaot Boz, Yenipazar Topan, Donduran Ala patlıcanları ile Yenipazar biberlerinin yerel fideleridir. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak, her mevsim için sebzelik fide üretip vatandaşlarımıza dağıtacağız. Bu fideleri tek yıllık bir ürün olarak görmeyip, gelecek yıllara aktarılacak birer tohum sağlayıcı olarak düşünmeliyiz” dedi.