Türkiye, 6 maddelik öneri sundu, görüşmelerin süresi uzatıldı

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Brüksel zirvesi uzadı. Türkiye, zirvede 6 maddelik öneri sundu. Öneriler arasında, mültecilerle ilgili geri kabul sürecinin erkene alınması buna karşılık da Türkler için Avrupa Birliği vize serbestliği sürecinin öne çekilmesi de yer alıyor. Türkiye, 3 milyar avroluk yardım paketine ek olarak 2018 yılı sonuna kadar 3 milyar avro daha yardım talep ediyor.

Türkiye, 6 maddelik öneri sundu, görüşmelerin süresi uzatıldı

Mültecileri Türkiye'ye hapsetmek isteyen Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Brüksel zirvesi ertelendi. Ankara, Avrupa Birliği'ne 6 maddelik öneri sundu. Türk tarafının sunduğu planın değerlendirilmesi için görüşmeler uzatıldı.

Türkiye'nin sunduğu 6 maddelik plan, ger, kabul anlaşması sürecinin erkene çekilmesini bunun karşılığında da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin hızlandırılmasını içeriyor.

Ankara, "Geri Kabul Anlaşması'nın uygulamasının 1 Haziran'dan erkene çekilmesini bunun karşılığında da Türk vatandaşlarına vize serbestisliğinin 1 Haziran'a alınmasını istiyor. 2018 yılı sonuna kadar mevcut 3 milyar avroluk kaynağa ek 3 milyar avroluk kaynak daha oluşturulması, Türkiye'nin geri alacağı her mülteciye karşı, AB'nin de bir mülteci almasını, Yunan adalarının mültecilerden arındırılmasını, müzakere sürecinin hızlanmasını ve geri kabul sürecinin masraflarının Avrupa Birliği tarafından karşılanmasını talep ediyor.

TÜRKİYE'NİN 6 TALEBİ

1- Geri Kabul Anlaşması uygulaması 1 Haziran'dan erkene çekilsin. AB de Türk vatandaşlarına vize serbestisliği 1 Haziran'a çeksin.

2- 2018 sonuna kadar mevcut 3 milyar euro'luk kaynağa ek 3 milyar euro'luk kaynak daha oluşturulsun.

3- Türkiye'nin geri alacağı her mülteciye karşı, AB de bir mülteci alsın.

4- Yunan adaları mültecilerden arındırılsın.

5- Müzakere süreci hızlansın.

6- Geri kabul sürecinin masrafları AB tarafından karşılansın.

Zirve sonunda devlet ve hükümet başkanları ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Türkiye'nin talepleri çerçevesinde çalışma yapılacağı belirtildi.

Avrupa Birliği Konseyi, teklifin ayrıntılarını 18 Mart'ta yapılacak AB Konseyi toplantısı öncesinde ele alacak.

ulusalkanal.com.tr