Mahkeme sırasında, iki skandal daha ortaya çıktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülke gündemine damgasını vuran, ABD'ye Rıza Sarraf notası verilmesi ile ilgili konuştu. Çavuşoğlu "İlk notaya yanıt gelmeyince ABD'ye ikinci kez nota verildiğini" söyledi. Bu arada Rıza Sarraf, 27 Kasım’daki duruşma öncesi yapılan ara duruşmaya katılmadı. Dahası Mahkeme heyeti, 27 Kasım'daki jürili duruşmada, FETÖ'nün 17-25 Aralık döneminde yaptığı yasa dışı dinlemelerin delil olarak kabul edilmesine karar verdi.

Mahkeme sırasında, iki skandal daha ortaya çıktı

ABD'ye verilen Rıza Sarraf notası gündemdeki yerini koruyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2018 Yılı Bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "ABD'ye iki kez nota verildiğini" söyledi.

Çavuşoğlu, ilk notaya yanıt gelmeyince ikinci bir nota verilerek Rıza Sarraf'ın durumunun sorulduğunu belirtti.

Çavuşoğlu; "Amerikan Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığından, Washington Büyükelçiliğine "Rıza Sarraf başka bir yerde. Sağlığı iyi, güvende, bir sorun yok diye genel bir cevap verilmiş. Olayın özü budur." ifadelerini kullandı.

Bakanlığının konsolosluk işlerinde, hukuki süreçte ya da cezai konularda Türk vatandaşlarının bulunduğu ülkeye yazılı olarak bildirdiğini ya da sorduğunu aktaran Çavuşoğlu "Biz vatandaşlarımızın haklarını, hukukunu her zaman ararız." diye konuştu.

Halk Bankasının ABDambargosunu deldiğine inanmadıklarını da vurgulayan Çavuşoğlu "Halk Bankasının hiçbir işlemi ABD ambargosuna aykırı değildir." ifadesini kullandı.

Bu arada Rıza Sarraf, 27 Kasım’da esastan görülmeye başlanacak dava öncesi bugün yapılan ara duruşmaya çıkmadı. Ön duruşmaya Sarraf'ın avukatlarıda katılmadı. Davanın diğer tutuklu sanığı Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu. Atilla’nın iddinameye yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi.

Mahkemede ayrıca, 27 Kasım'daki jürili duruşmada, FETÖ'nün 17-25 Aralık döneminde yaptığı yasa dışı dinlemelerin delil olarak kabul edilmesine karar verildi.

Mahkeme sırasında, iki skandal daha ortaya çıktı. Mahkeme başkanı, 17-25 Aralık operasyonlarını yapan FETÖ'nün anlatılması için bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını istedi. Bu kişilerin ABD'deki kaçak FETÖ'cülerden oluşturulacağı iddia ediliyor.

Mahkemede ortaya çıkan bir diğer skandal ise ABD'nin, FETÖ operasyonları sürerken Türkiye'den çok sayıda ismi dinlediğinin itiraf edilmesi oldu.

ulusal.com.tr

abd fetö Mevlüt Çavuşoğlu rıza sarraf