Celal Şengör'den İstanbul depremi açıklaması

Celal Şengör'den İstanbul depremi açıklaması

Fransız gemisi Le Suroit’in Marmara Denizi’nde elde ettiği bulgular yayımlandı. Araştırma ekibinde yer alan Prof. Dr. Celal Şengör, ‘Denize inip fay hattını inceledik. Fay Anadolu’ya doğru yılda 2,5 cm ilerliyor. Önlem alınmalı’ dedi

Ekibiyle birlikte 15 yıl Marmara’daki fayı inceleyen Fransız deprem bilimci Prof. Dr. Le Pichon’un İstanbul depremine yönelik açıklamaları tartışma yarattı.

Araştırmaya göre, 15-30 yıl içinde İstanbul’da 7 ila 8 şiddetinde bir deprem kaçınılmaz. 12 kişilik araştırma ekibinde yer alan Prof. Dr. Celal Şengör, “Denizde doğrudan fay hattını inceledik. Marmara fayı yılda 2,5 cm ilerliyor. İstanbul’da geniş çaplı deprem ikaz sistemi kurulmalı” dedi.

1999 Gölcük depreminin ardından Türkiye’ye gelen Fransız Le Suroit gemisinin kesin rapor sonuçları, uluslararası bilimsel dergisi Elsevier’de yayımlandı.

Prof. Le Pichon başkanlığında 12 bilim insanı tarafından yürütülen araştırmaya Türkiye’den Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür ve Doç. Dr. Emin Demirbağ da katıldı.

‘BİLİMLE HASARI AZALTIRIZ’

Prof. Dr. Şengör, çalışmalar hakkında Aydınlık’tan Müjde Oktay'a konuştu.

Çalışmaların 2000 yılında başla dığını ve halen devam ettiğini belirten Prof. Dr. Şengör, “Kandilli Rasathanesi’nden daha kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Marmara’daki fay hattının yeri ilk kez bizim yaptığımız çalışmalarla belirlendi” dedi. Prof. Dr. Şengör, Fransız Le Suroit gemisinin Marmara Denizi’nde yaptığı araştırmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Denize inip fay hattını inceledik. Anadolu tarafında fay hattı yılda 2,5 cm ilerliyor ve ilerlemeye devam ediyor. Fay hattı ilerledikçe sıkışmalar ve kırılmalar sonucu deprem kaçınılmaz. Bu fayların hareketi aşağı yukarı olduğu için tsunami yaratacaklar. Doğal afetlere karşı elimizden bir şey gelmez ama yaşanacak ölümleri ve hasarı azaltabiliriz. İstanbul’da mutlaka geniş ve kapsamlı bir ikaz sistemi kurmak gerekiyor. Deprem konusunda halkı bilinçlendirmek, ne yapacaklarını nerede toplanacaklarını anlatmak şart. İmam mektepleri yerine bilim mektepleri açılmalı. Akıl ve bilimin kullanılması halinde, depremlerde insan ölümleri azalabilir.

ulusalkanal.com.tr

istanbul depremi celal şengör