Yunan Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye ait Keçi Adası'na çıktı

Yunan Cumhurbaşkanı, Yunan Genelkurmay Başkanı ile birlikte elini kolunu sallayarak Türk karasuları içinde kalan Keçi Adası'na çıktı. Adada işgalci askerleri ziyaret eden Yunan Cumhurbaşkanı, gövde gösterisi yaptı. Üstelik bu ziyaret 1 gün önce bütün kamuoyuna duyurulmasına rağmen Yunan Cumhurbaşkanı hiçbir engelle karşılaşmadı.

Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un elini kolunu sallayarak indiği ve alkışlarla karşılandığı bu ada aslında bir Türk adası. Yunan Cumhurbaşkanı Bodrum Turgutreis'e 4 mil mesafedeki Keçi Adası'na indi, adayı işgal eden askerleri ziyaret etti. Yanında da Genelkurmay Başkanı vardı.

Yunan Cumhurbaşkanı’nın Muğla Keçi Adası’na gideceği haberi aslında bir gün önceden bütün kamuoyu ile paylaşılmıştı. Haber, gazete ve televizyonlarda yayınlandı.

Yunan Cumhurbaşkanı, Türk karasularındaki Keçi Adası'na 7 Mart salı günü çıktı. Ziyaret ile ilgili haber ve resimler Yunan internet haber sitesi kalymnos.news.gr’de yayımlandı.

Önce Yunanistan’ın Kalimnos Adası’na helikopter ile giderek adadaki anma törenlerine katılan Pavlopoulos daha sonra özel askeri botla hiçbir engelle karşılaşmadan Türkiye’nin Keçi Adası’na gitti. Pavlopoulos, Muğla Keçi Adası’nı hem Cumhurbaşkanı hem de Başkomutan sıfatıyla ziyaret etti.

Pavlopoulos’un ziyaretine Yunan Hükümetini temsilen de Ulaştırma Bakanı Nektarios Santorini ile bazı milletvekilleri katıldı. Pavlopoulos, Keçi Adası’nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetlerinin himayesinde inşa edilen kilisenin önünde Adalar Valisi Tuğgeneral Sergentani’ye plaket verdi.

Pavlopoulos ziyaret ettiği Keçi adası, Lozan Antlaşması’na göre Türk karasuları içinde. Ancak İstanbul’daki Büyükada’nın iki misli büyüklüğünde olan Keçi adasının her yerinde şu an Yunan bayrağı dalgalanıyor. 2004 yılında işgal girişimine başlayan Yunan askerleri adaya top ve uçaksavar gibi ağır silahlar yerleştirildi. Yunan askerlerinin yerleştirildiği Keçi Adası silah ve mühimmat deposu haline getirilerek ileri karakol haline dönüştürüldü.

Soner Polat : Şu an için ilk yapılması gereken şey Türkiye'nin devlet çapında Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanacak sert bir notayla Yunanistan'ın bu adaları boşaltmasını talep etmektir. Aynı zamanda bütün uluslarası kuruluşlara ve ilgili ülkelere bu adaların Türk toprağı olduğu, Yunanistan tarafından işgal edildiği ve bunun asla Türkiye tarafından kabul edilmeyeceği dekralare edilmelidir.

2012-2013 ve 2014 yılllarında da Eski Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yunan komutanları, bazı bakanlar ve milletvekilleri Keçi adasına çıkmıştı. AKP hükümeti döneminde Yunanistan Türkiye'ye ait toplam 152 ada, adacık ve kayalığı işgal etti. Üstelik hem eski Başbakan Ahmet Davutoğlu hem de yeni Başbakan Binali Yıldırım işgal edilen adalarımıza pasaportla girebildi.

Soner Polat: Mesela bunlardan bir tanesi Maratya adasıdır. Ama Maratya adasında maalesef DHA'ya göre Yunan internet sitelerine göre eski başbakanımız Davutoğlu oraya pasaportla gitmiş ve ziyaret yapmıştır.

Soner Polat: Türkiye'nin Ege'deki doğu akdenizdeki çıkarları hayatidir. Eğer orada bir taviz verilirse anadolunun çözülme süreci başlar.

ulusalkanal.com.tr

türkiye yunanistan keçi adası