Onlar vatansızlar!...

İsrail topraklarını işgal etti vatansız kaldılar ve Suriye’ye sürüldüler. Suriye’de Filistinli mülteci olarak yaşadılar... Şimdi de savaş onları Türkiye’ye sürükledi. Onlar Filistin’in ölü doğan çocukları... Suriyeli mültecilerle Türkiye’ye sığındılar ancak Filistin'li oldukları için kamplara alınmıyorlar. Ve Filistin Büyükelçiliği'nin önünde günlerdir vatandaşlık istiyorlar.

1948 yılında Filistin’in bölünüp İsrail’ in topraklarını işgal etmesinin ardından Suriye’ye sürüldüler. Suriye’de çıkan savaştan Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldılar. Onlar Filistin’in ölü doğan çocukları. Suriye deki kimliklerinde Filistinli mülteci olarak yazmalarına rağmen hiçbir ülkenin vatandaşı olarak gözükmüyorlar.

Suriyeli mültecilerle birlikte Türkiye’ye giriş yaptılar ancak, vatandaşlıkları olmadığı için kamplara alınmıyorlar. Ankara’nın göbeğinde bulunan Filistin Büyükelçiliği'nin önünde günlerdir nöbet tutuyorlar.

Kimisi savaşta ayağını kaybetmiş, kimisi de gözünü.

Birleşmiş Milletlerin 1948 yılındaki 242. Yasasına göre ülkelerine dönme hakları var. Ancak topraklarını işgal eden İsrail bu yasayı tanımıyor ve ülkelerine almıyor.

Filistin’in ölü doğan çocuklarını şimdi bekleyen tehlike ise Türkiye’den de sınır dışı edilmek. Nereye gideceklerini bilmiyorlar ve tek istedikleri bir vatanlarının olmadı.

Haber: Hüsna Sarı

Kamera: Sabri Kaya

ulusalkanal.com.tr

türkiye israil filistin savaş hüsna sarı