Almanya'daki Türk dernekleri meydanlara iniyor: Yerel seçim hakkı istiyoruz
Almanya'nın en büyük eyaletinde faaliyette bulunan Türk dernekleri, ülkede yaşayan milyonlarca yabancının yerel seçimlere katılabilmesi için meydanlara iniyor.
Yaklaşık 19 milyon nüfusu ile Almanya'nın en büyük eyaleti konumundaki Kuzey-Ren-Vestfalya KRV'de faaliyette bulunan Türk dernekleri, ülkede yaşayan ve AB vatandaşı olmayan 4,5 milyon yabancının da yerel seçimlere katılabilmesi için Alman Anayasası'nda gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyor. 1992 Maastricht Antlaşması uyarınca Avrupa Birliği üyelerinde yaşayan bir AB vatandaşı, herhangi bir AB ülkesinde 6 ay yaşadıktan sonra, Yerel Seçimler'de seçme ve seçilme hakkına sahip. Ne var ki, 1960'larda Almanya'ya gelen, vergisini düzenli ödeyen Türk vatandaşı olan yüzbinler, bu haktan yararlanamıyor. Almanya'da da bu uygulamanın mümkün olabilmesi için, Alman Anayasası'nın 20. ve 38. maddesinin değişmesi gerekiyor. Geçmişte Bremen Eyalet Meclisi'nin yabancıların lehine aldığı karar, 24 Mart 2014'de Bremen Devlet İdare Mahkemesi'nin kararı ile engellenmişti.
3. ÜLKE VATANDAŞLARI DA YARARLANABİLİYOR
Aralarında Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandi'ya ve İngiltere'nin de bulunduğu 15 AB üyesi ülke, AB üyesi olmayan, "3. ülke vatandaşlarına" da yerel seçimlere katılabilme hakkını tanıyor. 2 Mart 2016'da başkent Düsseldorf'daki KRV Eyalet Meclisi'nin Yerel Seçimlere katılım konusunu gündemine alması nedeniyle, Türk dernekleri 2 Mart Çarşamba saat 16:00'da Düsseldorf Eyalet Meclisi önünde kitlesel basın acıklaması ile söz konusu eşitsizliği protesto ederek yerel seçimlere katılım hakkını talep edecekler. Aralarında Almanya Türk Toplumu, Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği, Türkiye Gençlik Birliği Avrupa, Avrupa Türk Demokratlar Birliği, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayiciler Derneği, Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin de yer aldığı 70'i aşkın kurum, Nisan 2017'de yapılacak KRV Yerel Seçimler'inde 5 yılı aşkın süredir Almanya'da ikamet eden 3. ülke vatandaşlarının da seçimlere katılabilmesi için 50 bin imza toplamayı amaçlıyor.
MUHALEFET VE SPD KERHEN DESTEKLİYOR
Temmuz 2014'de konuyu Federal Almanya Parlamentosu Bundestag'a taşıyan Yeşiller Partisi'nin "Uzun süredir Almanya'da yaşayan 3. ülke vatandaşlarına Yerel Seçim hakkına" destek SPD ve Sol Parti'den gelirken, Hükümetin büyük ortakları CDU ve CSU bu girişime karşı çıkmıştı. İçişleri Bakanı Thomas de Maizière'e göre, yerel seçimlere katılabilmek için Alman vatandaşı veya AB vatandaşı olmak seçimlere katılabilmek için gereklidir. Almanya Uyum Bakanı Aydan Özoğuz da Yerel Seçimlere katılım hakkını desteklerken, partisi SPD'nin desteği sadece sözde kalmıştı. SPD, Sol Parti ve Yeşiller Partisi arzu etmeleri durumunda Alman Anayasası'nın 20. ve 38. maddelerindeki söz konusu düzenlemeyi yapabilirler. Ancak Hükümetin diğer ortağı SPD'nin muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller Partisi ile ortak hareket etmesinin koalisyon krizine neden olacağına kesi gözüyle bakılıyor.
'SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İSTİYORUZ!' MİTİNGİNE DAVET
Tarih: 2 Mart 2016 Çarşamba, Saat 16.00
Yer: Meclis Önünde
Platz des Landtags 1, 40221 Düsseldorf
Mehmet Özaydın / Düsseldorf
ulusalkanal.com.tr