Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu: Türkiye'ye karşı yaptırım isteği

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye başlığı hazırlayacağı raporun taslak metni tamamlandı. Avrupa Birliği'ne Türkiye ile üyelik sürecini askıya alması yeni bir ilişki modeli aranması önerildi. Avrupa Parlamentosu'nda yapılan Genel Kurul oylamasında ise KKTC'de Kapalı Maraş'ın açılması ile ilgili olarak AB'den Türkiye'ye yaptırım uygulanması istendi.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu: Türkiye'ye karşı yaptırım isteği

AvrupaParlamentosu gelecek yıl oylanacak Türkiye raporunun taslağı hazırladı.

AP Sosyal Demokrat Grup üyesi İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor'un hazırladığı taslak raporda Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin üyelik sürecini resmi olarak askıya alması önerildi, olası yeni model arayışına başlamaları çağrısı yapıldı.

Taslak rapor ayrıca, Türkiye'nin AB değer ve standartlarından gittikçe uzaklaştığı savunuldu. Raportör Sanchez Amor, taslakta "hukukun üstünlüğü ve temel haklar", "ters yönde kurumsal reformlar" ve "çatışmacı dış politika" olmak üzere, Türkiye'de üç ana alanda "kati bir gerileme" yaşandığını ileri sürdü.

Bu taslak metinde Türkiye'nin dış politikasına geniş yer ayrıldı. Gümrük Birliği konusunda denetimlerin ve baskının artırılması görüşüne yer verildi. Bunun Türkiye’yi ekonomik ve normatif olarak "AB’ye demirleyeceği" fikri savunuldu.

Ankara’nın Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’a müdahaleleri eleştirildi. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Yunan ve Kıbrıs sularında yasa dışı faaliyet yürüttüğü söylenerek Ankara kınandı.

Raporda KKTC'de Kapalı Maraş'ın açılması konusunda Türkiye'den geri adım atması talep edildi.

Aynı konu özel bir başlıklar Avrupa Parlamentosu Genel Kurul'un da ele alındı. Oylama yapıldı. Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözümünü hedefleyen müzakerelerin yeniden başlatılması, AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması istendi.

ulusal.com.tr

türkiye libya suriye KKTC avrupa ab dağlık karabağ parlamentosu