Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten Esad açıklaması

Astana'da zirvesine sayılı günler kala hükümet kanadından dikkat çeken bir açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "Türkiye'nin Esad'sız bir anlaşmada artık ısrar edemeyeceğini" söyledi. Ancak Şimşek daha sonra sözlerinin çarpıtıldığını öne sürdü. Bu arada Astana öncesi Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan "Ulusal Birlik Hükümeti" açıklaması geldi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten Esad açıklaması

Astana'da Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde yapılacak Suriye zirvesine geri sayım sürüyor.

Konu Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Başbakan YardımcısıMehmet Şimşek'in de gündemindeydi. Şimşek Suriye ve Irakla ilgili oturumda, sunucunun "Türkiye Esad ile çözüm olmaz demişti. Pozisyonunuz hala böyle mi?" sorusuna "Sahadaki gerçekler dramatik bir biçimde değişti. Türkiye artık Esad olmadan bir anlaşmada ısrar edemez. Bu gerçekçi değil" yanıtını verdi.

Şimsek daha sonra geniş yankı uyandıran bu sözlerinin çarpıtıldığını öne sürdü. Şimşek adına yapılan yazılı açıklamada; Başbakan Yardımcımızın "Türkiye artık Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez" dediğini yönünde bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Şimşek'in hiçbir şekilde haberde yer verildiği gibi bir ifadesi olmamıştır" denildi.

Öte yandan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Japon basınına konuşan Esad "Suriye anayasasında geçiş hükümeti ifadesinin yer almadığının altını çizdi."Değişik siyasi parti ve oluşumlardan kalıcı bir hükümet olabilir. Bizim teklifimiz bu" diyen Esad "Ulusal birlik hükümeti kurulabileceğini, seçimlerden bundan sonra bahsedilebileceğini" belirtti.

Öte yandan Rusya'nın görüşmelere davet ettiği Trump yönetiminin daveti değerlendirdiği açıklandı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye esad Mehmet Şimşek başbakan yardımcısı numan kurtulmuş