Danıştay'ın telekulak kararı

Adalet Bakanlığının 'telekulak' olarak bilinen 'telefon dinleme ve teknik araçlarla izleme' yönetmeliğinin beş maddesi Danıştay tarafından iptal edildi. İptalin gerekçesi hukuka aykırılık…

Danıştay'ın telekulak kararı

Adalet Bakanlığının 2007 yılında çıkardığı Telefon dinleme yönetmeliğinin iptali için İstanbul Barosu dava açtı, Danıştay'dan iptal kararı geldi.

Danıştay; özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini doğrudan ilgilendiren telefon dinleme, teknik araçlarla izleme gibi konuları düzenleyen Adalet Bakanlığı yönetmeliğinin beş maddesini hukuka aykırı bulup iptal etti.

İstanbul Barosu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda Öngörülen Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı'nın 2007'de çıkardığı yönetmeliğin iptali istemiyle dava açmıştı.

Milliyet'in haberine göre Danıştay, 'telefon dinleme' yönetmeliğinin 5 maddesini iptal etti. İptal edilen Maddeler arasında 'Başka suretle delil elde edilememesi durumunda şüphelinin telefonun dinlenmesi' hükmü de var.

ulusalkanal.com.tr