ABD, İngiltere ve Fransa revize eilmiş tasarıyı sundu

Amerika, İngiltere ve Fransa, İdlib'deki kimyasal saldırının soruşturulmasını isteyen "revize edilmiş" yeni karar tasarısını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine yeniden sundu. Bu arada Avrupa Birliği, İran'a uyguladığı yaptırımları 1 yıl daha uzatma kararı aldı.

Amerika, İngiltere ve Fransa, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen kimyasal silah saldırısını kınayan ve saldırının soruşturulmasını isteyen "revize edilmiş" karar tasarısını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yeniden sundu.

İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Dami Temsilcisi Matthew Rycroft twitter hesabından, tasarının üyelere yeniden dağıtıldığını duyurdu. Rycroft, Suriye'de barışı sağlayacak siyasi sürecin başlatılması için Birlşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine bu tasarısıyı desteklemeleri çağrısında bulundu.

İlk tasarıyı Amerika, İngiltere ve Fransa sunmuştu. Tasarıyı kabul edilemez olarak nitelendiren Rusya ise Güvenlik Konseyi'ne kendi hazırladığı tasarıyı sunmuştu. Üçüncü tasarı ise Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri dışındaki seçilmiş 10 ülke tarafından konseye sunulmuştu. Üye ülkeler üç ayrı tasarı üzerinde uzlaşamamış ve oylama ertelenmişti.

Bu arada Avrupa Birliği, İran'a "ciddi insan hakları ihlalleri" nedeniyle uyguladığı yaptırımların süresini 1 yıl uzatmaya karar verdi.

Avrupa Birliği Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, İran'a yönelik ekipman ve dinleme teknolojileri ihracatı konusunda kısıtlayıcı tedbirlerin süresinin 13 Nisan 2018'e kadar uzatıldığı belirtildi.

Avrupa Birliği'nin nükleer program nedeniyle İran'a karşı uyguladığı ekonomik ve finansal yaptırımlar ise kaldırılmış durumda bulunuyor.

ulusalanal.com.tr

abd amerika fransa İdlip