Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma !
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen “Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma!” sempozyumu Kozyatağı Kültür Merkezinde yapıldı.
Sempozyuma Kadıköy Kent Konseyi, AKUT, Altı Nokta Körler Derneği, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve TMMOB Mimarlar Odası da destek verdi.
Sempozyuma Jeofizik mühendisleri odası İstanbul Şb. Başkanı Erdal Şahan , Kadıköy Belediye Başkan Yrd. Bahar Yalçın, Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Ramazan Baş, Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği Başkanı İshak Çiftçi, Jeofizik Müh.Sempozyum Düzenleme Krl. Bşk. Baran Koruklu, AKUT-EDUCEN projesi İstanbul Koordinatörü Çağlar Akgüngör, Sosyolog, Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel, TBMM 24. Dönem Milletvekili Haluk Yenidoğan, Basın,Haberci Umut Tezerer, İTÜ Doç.Dr.Göksenin İnalhan, İTÜ Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu, Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Ahmet Cantürk, AKUT Y.K. Başkanı Ali Nasuh Mahruki , Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği Üyesi, AÇEYSAD YK Başkanı Dilek Baki, Altı Nokta Körler Vakfı Başkan Yrd. Mağdule Demircioğlu, İstanbul Gelişim Ünv. Yard.Doç.Dr. Gül Yücel sunumları ile katkı sunan katılımcılar.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından üç oturum şeklinde yapıldı. Sempozyumda Afete hazırlık ve afete hazırlık durumunda engelli insanlar için neler yapılması gerektiği konunun uzmanları tarafından detaylı irdelendi. Konu bilim insanları, engelli STK temsilcileri, arama kurtarma STK temsilcileri ve meslek odaları tarafından ele alındı. Sempozyumda davet edildikleri halde katılmayan işin asıl muhatabı olan siyasiler yoktu. Zaten sempozyumda da sıkça dile getirilen konuda sorunlara devleti yönetenlerin yaklaşım meselesi oldu. Siyasilerin katılmaması zaten ülkemizde bu konuda ne kadar eksiklikler olduğunu görmek açısından yeterli.
Sempozyumda genele olarak deprem, şehirler ve yapılar, yapıların iç mimarı yapısı değerlendirildi. Bütün bunların engelli insanlar tarafından erişebilir olarak tasarlanması gerektiği belirtildi. Aslında bu sorunların çözümünde empati kurabilmenin önemli olduğu vurgulandı.
Çok önemli bir eksiğimizin afet öncesi planlamalarda olduğu belirtildi. Asıl olan afete dayanaklı yapılar ve afet olmadan da sağlam ve yaşanabilir çevrenin herkese sunulmasının insani bir hak olduğudur. Sadece engelli vatandaşlar değil bütün vatandaşların afette zarara uğramasını en asgari düzeye indirgemek için gerekli anlayış ve düzenlemelerin yapılması gerektiği. Karar alıcıların muhakkak kararları alırken ilgili uzmanlar ve konun muhatabı STK’larla uyum içinde ve beraber çalışması gerektiği belirtildi. Afet karşısında herkesin engelli olduğu hususu dile getirildi. Bu nedenle afette zararı en az olacak şekilde yapıla ve çevrenin dizayn edilmesi gerektiği belirtildi.
Afet sonrası için muhakkak hazırlıklı olmak ve sürekli tatbikatlar yapmak gerektiği dile getirildi. Bu tatbikatlar yapılırken engelli insanların engel durumlarına göre tatbikatlar yapılması gerektiği söylendi. Binalar, çevre ve bina içi düzenlemelerin tamamı bir bütüncül şekilde düşünülmeli ve bütün bunlar erişebilirlilik açısından uygun olması gerektiği belirtildi.
Sempozyum sunumlar sonrası sor cevap şeklinde devam etti. Oturumlar sonrası katılımcılara plaket verildi.
Haber-Fotoğraf: Nasuh Bektaş
ulusalkanal.com.tr