Suriye’deki muhalif konusuna Suriyeli bir tüccarın gözünden bakalım

Suriye’de hangi gruplar çözüm masasına oturacak, hangi gruplar “ılımlı” hangi gruplar “terörist” olarak tanımlanacak? Bazı ülkelerin ılımlı dediği muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde yaşam ne kadar ılımlı? Suriye’deki muhalif konusuna Suriyeli bir tüccarın gözünden bakalım.

Suriye’deki muhalif konusuna Suriyeli bir tüccarın gözünden bakalım

"Benim suçum tütün tüccarı olduğum için Suriye ordusuna, güvenlik birimlerine sigara satmamdı. Ben bir dükkan sahibiyim ve geçinmem için müşterilere satmaya mecburum dedim. Hayır, bu tütün rejime ait ve sen rejimi destekliyorsun dediler."

Suriye’de diplomasi masasının en önemli konusu hangi grubun ılımlı muhalif hangi grubun terörist olduğu...

"Budur terörizm, yani nerede bahsettikleri ılımlı muhalefet?! Terör bunlar terör, evleri talan ettiler, mağazaları, devlet dairelerini, insanları talan ettiler. Bahanesi ise, ganimetler, bu rejim yanlısı, bu böyle şu şöyle..."

Bu konuda her devletin farklı bir bakış açısı var. Suriyeliler açısındansa “ılımlı muhalif” bulmak ya da bu savaşta “ılımlı” bir yön bulmak oldukça zor.

"Önceden benim durumum iyidi, çalışıyordum ve durumlarımı idare ediyordum. Ama şimdi her şeyimi kaybettim. Hiç bir şeyim yok. Geçinmek hiç bir gelirim yok. Arazilerimi, mağazalarımı hepsini kaybettim."

Muhammed Ajayib İdlib’li. Ajayib, bazı ülkelerin “ılımlı” diyerek desteklediği grupların denetlediği bölgede yaşıyordu. Tütün tüccarıydı.

"Ben sigara satıyorum, tütün tüccarıyım. İdlip'teydim ve Nusra Cephesi bütün sigaralarımı yaktılar."

Muhammed, bütün malvarlığını kaybetti.

"Benim evim, babalarımın evi ve kardeşimin evini savaş ganimeti olarak aldılar, ben böyle insanlarla mı uzlaşacağım?! Ben bu biçim uzlaşmaları reddediyorum. Kardeşimi kaçırıp, beni kardeşimden 4 yıldan beri habersiz bırakanlarla mi uzlaşacağım? Sıfıra döndüm ve şimdi şoför olarak çalışıyorum. Lazkiye'de kalıyorum.. Plajda."

Muhammed artık ülkeye barış ve huzurun gelmesini istiyor. Ancak bir şartı var.

"Uzlaşmalar iyidir, ama Suriyelilerle Suriyeliler arasında olsun. Suudi Arabistan'daki ve Ceyşulislam mensuplarıyla uzlaşma değil. Ceyşulislam insanları öldürüyor ve işkence ediyor. Ceyşulislam ve Ahrar Şam nedir? Ben bir süre onların hapishanelerinde yattım."

Mehmet Kıvanç / Şam

ulusalkanal.com.tr

Suriye’deki muhalif konusuna Suriyeli bir... paylaşan: ulusalkanal

suriye