Umutları 'kilise turizminde'
SAMSUN Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği, Asarcık İlçesi'nde Rumlar'dan kalma tarihi kiliseyi turizme kazandırmak için harekete geçti.
SAMSUN Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği, Asarcık İlçesi'nde Rumlar'dan kalma tarihi kiliseyi turizme kazandırmak için harekete geçti.
800 bin TL'lik projenin fizibilite çalışmalarına başladıklarını anlatan Dernek Başkanı Ali Çelik, "Sürekli göç veren ilçeyi, kilise ile turistlerin uğrak mekanı haline getireceğiz. Burası bir cazibe merkezi olabilir" dedi.
Samsun'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki 17 bin 448 nüfuslu Asarcık İlçesi tarihi kilise ile turizm atağına kalktı. İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Ayaklıalan Köyü'nde, Rumlar'dan kalan 650 yıllık olduğu tahmin edilen kilise için Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği, belediye ile harekete geçti. 'Ayaklıalan Kilisesi Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi'nin fizibile çalışmalarını hazırlayan dernek, kilisenin turizme kazandırılmasıyla ilçe halkının yüzünü güldürmeyi hedefledi. Yaklaşık 800 bin TL'lik projenin ilçenin kaderini değiştirebileceğini öne süren Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Ali Çelik, şöyle dedi:
"Projeyi Asarcık Belediyesi ile ortak olarak yürütüyoruz. Burası doğası ve havası ile çok özel bir yer. Çatısı olmayan ama 4 duvarı ile ayakta olan tarihi kilisenin turizme kazandırılması ilçe halkının da yüzünü güldürecek. Çünkü tarım ve hayvancılık gibi bir geçim kaynağı yok. Sürekli göç veren ilçe, turizm hamlesi ile ayaklanmak zorunda. 2007 yılında 19 bin 207 olan ilçe nüfusu, 2014 yılında 17 bin 448'e geriledi."
Toplam 531 metrekarelik alana sahip tarihi kiliseyi görmek için yılda yaklaşık 300 yerli ve yabancı turistin ilçeye geldiğini, köylülerin bu misafirleri kendi evlerinde ağırladığını belirten Dernek Başkanı Ali Çelik, "Projenin hayata geçmesiyle birlikte kilise çevresine yapılacak bir butik otel ve hediyelik eşya dükkanları ile hem ilçe halkı kazanacak hem şehrimiz turist çekmiş olacak. Bu haliyle bile yılda 300 turisti ağırlayan ilçe proje tamamlandığında bir cazibe merkezi haline gelecek" diyerek şöyle konuştu:
"Zaman zaman bir takım sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. Kilise ile ilgili bu kadar hassas olmamız bazı vatandaşlarımızın da dikkatini çekiyor. Hatta bize, 'Siz misyoner misiniz, neden cami değil de kilise yapıyorsunuz' diye tepki gösterenler de oluyor. Buradaki amacımız; tamamen turizme yönelik bir hamle. Bu kadar yıl boyunca atıl vaziyette kalmış ve bu haliyle bile turist çeken bir kilisenin restorasyonu tamamlandığında ilçe halkına katacağı değeri görebiliyoruz."
Asarcık Belediye Başkanı MHP’li Şerif Kılağuz da, projeye destek verdiklerini belirterek, "Fakat burası orman arazisi. Tapusu Orman Bakanlığı’nda. Buranın tabusunun vakıflara ya da belediye verilmesi noktasında görüşmelerimiz sürüyor. Bu işlem de tamamlandığında kilisenin turizme kazandırılması noktasında gerekli adımları derneğimizle birlikte atacağız" diye konuştu.
Murat SANDIKÇI/DHA