Pancarda sözleşmeli tarımın kapsamı genişletildi

Türkiye Şeker Fabrikaları, pancar üreticisiyle yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasının kapsamını genişletiyor. Başta hububat olmak üzere pancardan sonra ekilecek diğer tarım ürünleri için de çiftçilere tohum, gübre ve nakit avans desteği sağlanacak. Atıl bırakılmış araziler tarıma kazandırılacak. Yeni uygulamayla üreticilere gelir desteğinin yanı sıra tarımsal ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

Pancarda sözleşmeli tarımın kapsamı genişletildi

Tarımda “münavebe” yani nöbetleşe ekim sistemi nedeniyle, üreticiler pancardan sonraki 2 yıl, aynı tarlada farklı ürün ekmek zorunda…

Bu durum üreticiler üzerinde mali baskı oluşturuyor. Hazırlanan projeyle, pancardan sonraki ürünlerin maliyetini Türkiye Şeker Fabrikaları üstlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı TÜRKŞEKER, 15 fabrika ve 8 bin çalışanıyla her yıl yaklaşık 900 bin ton şeker üretiyor. Sözleşmeli tarım yapan şirket, 50 bin çiftçiyle 3,6 milyon dekar alanda pancar ekimi yapıyor.

TÜRKŞEKER, uzun yılladır yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasının kapsamını genişletme kararı aldı. Buna göre, başta hububat olmak üzere pancardan sonra ekilecek diğer tarım ürünleri için de üreticilere tohum, gübre ve nakit avans desteği sağlanacak.

İlk etapta, pancar üreticilerinin en çok tercih ettiği buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği proje kapsamına alındı. Ayrıca, çiftçilere piyasa fiyatının üzerinde alım garantisi verilecek.

TÜRKŞEKER, halihazırda üretim yapılan arazilerin dışında pancar çiftçisine ekim yapmadığı kuru tarım arazileri için de destek olacak. Atıl bırakılmış araziler tarıma kazandırılacak.

Proje kapsamında 4 milyon dekarlık alanda, 2 buçuk milyon ton üretim kapasitesi hedefleniyor. Bu, Türkiye'nin hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10 oranında arttırılması anlamına geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uygulama ile çiftçilerin kredi ve faize muhtaç olmayacağını belirtti. Albayrak, sözleşmeli hububat üretimiyle çiftçilerin 3,5 milyar lira gelir elde edeceğini, tarımsal ithalatta 500 milyon dolar tasarruf sağlanacağını bildirdi.

ulusal.com.tr

# pancar # Türkiye Şeker Fabrikaları