Çavuşoğlu: "AB yaptırıma cüret etmesin"

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri devam ettiği taktirde, masaya yaptırım seçeneğini süreceğini ilan etti. Liderler zirvesinde, "AB elindeki tüm enstrümanları kullanacak"denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği'ne İtalya'dan seslendi, " AB yaptırıma cüret etmesin" dedi. Türkiye'nin çıkarlarını savunacağını bir kez daha vurguladı.

Çavuşoğlu: "AB yaptırıma cüret etmesin"

Avrupa Birlliği liderler zirvesinden Türkiye'ye tehdit çıktı. Brüksel'deki toplantının ardından "Elimizde derhal uygulamaya sokabileceğimiz bir alet çantamız var" denildi. Türkiye'nin faaliyetlerini durdurması istendi. Ankara'dan gelen yanıt "çıkarlamızı savunacağız" oldu.

Zirveden tehdit mesajları verildi, ancak Türkiye diplomasiden yana. Sahada gemiler faaliyetlerine aktif bir şekilde devam ederken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İtalya'ya gitti, mevkidaşı ile görüştü, İtalya'nın önde gelen gazetelerinden La Stampa'ya da demeç verdi. Türkiye'nin tavrı yaptırımlar konusunda net.

Her türlü yaptırım, karşı etki yaratır ve haklarımızı, Kıbrıslı Türklerin haklarını koruma yönündeki kararlılığımızı güçlendirmekten başka etki göstermez. İlişkilerimizi normalleştirmek elzemdir ve bunu yapmanın tek yolu; bazı AB üyelerinin maksimalist taleplerini, Türkiye-AB ilişkilerinden ayırmaktır.

Çavuşoğlu " "AB, bize yaptırım uygulamaya cüret etmesin" diye seslendi.

Atina-Ankara gerilim,, Fransa'nın kışkırtmalarını da beraberinde getirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa ile ilişkileri de değerlendirdi. Özellikle Libya'daki temel uyuşmazlığa dikkat çekti.

Ne yazık ki Fransa, muhatap olarak gayrimeşru grupları seçmiştir, ancak bu tür bir desteği keserse daha fazla yapıcı rol oynayabilir.

türkiye avrupa brüksel ab çavuşoğlu birliği