İşte kamuoyu önünde yaşanan Amerika-Avrupa krizi

Trump yönetimi sadece ülke içinde değil Avrupa ile ilişkilerde de ciddi krizler yaşıyor. İşte kamuoyu önünde yaşanan Amerika-Avrupa krizinin yansımları.

Amerika - Avrupa Birliği ilişkilerinin altın çağında sona geldi. Obama döneminde oldukça sıcak gelişen ilişkiler Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasından itibaren bozulmaya başladı.

Trump, koltuğa oturmadan önce de NATO'nun gereksiz bir kurum olduğunu söyledi. Trump, Avrupa ülkelerinin Amerika'nın NATO yoluyla sağladığı korumadan faydalanmak istiyorlarsa askeri harcamalarını arttırmaları gerektiğini defalarca vurguladı.

Donald Trump'ın başkan olduktan sonra ilk icraatlarından birinin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nı iptal etmek olması da bu bozulmada büyük bir rol oynadı.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği'nin seçim sürecinde Hillary Clinton'ı (Hilari Kılintın) desteklemesi de etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Art arda yapılan açıklamalar sonucunda, Trump, Avrupa Birliği'nden ayrılma konusunda adımlar atan İngiltere Başbakanı Theresa May (Teresa Mey) ile ticaret anlaşması imzalamaya hazır olduğunu belirtti ve sıcak ilişkiler geliştirdi. Trump ve May'in birlikte yaptıkları basın toplantısından çıkarken el ele tutuşmaları basında geniş yer buldu.

Fakat Almanya şansölyesi Angela Merkel Trump'tan aynı ilgi ve yakınlığı göremedi. Donald Trump, Merkel'in oval ofisi ziyareti sırasında basın mensuplarının ısrarlarına rağmen Merkel'in elini bile sıkmadı.

ABD'nin Avrupa Birliği'ne, özellikle de Almanya'ya uyguladığı sert tutum devam edecek gibi görünüyor.

Haber: Damla İnce-Kamera: Şengül Derin

ulusalkanal.com.tr

abd trump avrupa ab