İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu: Feyzioğlu bu teklifin yazarıdır

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, Ulusal Kanal’da Hafta Sonu programına uzaktan konuk oldu. Durakoğlu, “İstanbul Barosu’nun Feyzioğlu ile bir hesabı olduğunu ve bu hesabı göreceklerini” söyledi. Durakoğlu, TBMM’de kabul edilen tasarıyı Feyzioğlu’nun kaleme aldığını iddia etti.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu: Feyzioğlu bu teklifin yazarıdır

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu ve Vatan Partisi Hukuk Bürosu Başkanı Avukat Nusret Senem Ulusal Kanal’da Sinem Fıstıkoğlu’nun sunduğu Hafta Sonu programına uzaktan konuk oldular.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Mehmet Durakoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ekseninin kaydığını söyledi.

İstanbul Barosu Başkanı, çoklu baro düzenlemesi taslağını Metin Feyzioğlu’nun yazdığını iddia etti.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu:

- “Süreç yaklaşık 2 önce başladı. Birdenbire başladı. Bir kısım basında avukatlık yasa tasarısı hazırlandığı söylendi. Önce Adalet Bakanı ‘yok böyle bir şey’ dedi. Sonra Barolar Birliği Başkanı ‘havanda su dövüyorsunuz, böyle bir tartışma yok’ dedi. Daha onların mürekkebi kurumadan, 12 saat geçtikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı: ‘Böyle bir çalışma yapıyoruz ve en kısa zamanda TBMM’ye sunacağız ve tatilden evvel geçireceğiz’ dedi. İlginç bir tartışma oldu gerçekten. Adalet Bakanı’nın haberinin olmadığı, TBB Başkanı’nın haberinin olmadığı bir süreç birdenbire başladı. Bu habersizlik algısı sürekli olarak verildi.”

- “Öyle anlaşılıyor ki Cumhurbaşkanlığı’nın arka odalarında bir yerde, bizi de oyalayarak, oldubittiye getirilerek bazı şeyler tasarımlanıyordu. Artık bunlar net şekilde gözüküyor. Çünkü düşünebiliyor musunuz, Adalet Bakanı’nın haberinin olmadığı bir avukatlık tasarısı yapılabilir miydi yani!”

- “Ancak bu tuzağa düşmedik biz. Kendimizce nasıl davranabileceğimizi düşünüp ortaklaşa hareket edebilir miyiz arayışına girdik. 19 Mayıs’ta Baro Başkanı arkadaşlarımızla birlikte bir toplantı yaptık. O toplantıda 80 baronun bir araya gelebileceğini gördük. 80 Baro olarak biz bu teklife kapalıyız, bu teklifi bir geri çekin, bizim gerçekten temel sorunlarımız var, yargı içinde sorunlarımız var. Avukatlar olarak sorunlarımız var. Ekonomik, sosyal sorunlarımız var. Bunu bir geri çekin. Dostluk elimizi uzatıyoruz. Müzakere süreçlerine hazırız. Müzakere süreçleri başlasın, biz de sizinle yeni bir avukatlık kanunu tasarısı hazırlayalım dedik. Bunu bir deklarasyon olarak yayınladık.”

- “19 Mayıs’tan sonra hiçbir değişiklik olmadı. 80 Baronun 80’i de buna karşı çıktı. Lütfen bunu doğru anlayalım... 80 Baro demek Türkiye’nin siyaset skalasında soldan sağa, sağdan sola bütün görüşlerin olduğu bir yer demektir. Bu arkadaşlarımız tümü, bir eksik dahi olmaksızın böyle bir deklarasyonun altına imza attı.”

- “Bu 80 Baro, 1 Haziran’da tekrar bir araya geldik. Tam da o sırada tasarının şekillenmekte olduğunu düşünüp soğukkanlı davranma kararı aldık. Bir değişiklik olmadığına dikkat çektik. Böyle devam ederse eyleme geçeceğimizi bildirdik. Bunun da altına imzamızı attık. 80 Baro ve TBB bu metnin altına imza attı.”

“METİN FEYZİOĞLU BARO BAŞKANLARINA TUZAK KURDU”

- “3 Haziran’da Metin Feyzioğlu, whatsapp grubundan mesaj attı ve dedi ki ‘arkadaşlar lütfen her bölgeden iki tane baro başkanı arkadaşımızla bir müzakere heyeti kuruyorum, ben de başında olacağım. 15 kişi bir araya gelelim müzakerelere başlayalım’. Ben teklifin geri çekildiğini zannettik. Hâlbuki teklif geri çekilmemiş. Ee, neyin müzakeresini yapacağız!”

- “Metin Feyzioğlu 1 Haziran’da altına imza attığı metnin arkasında durmadı.”

- “Teklif geri çekilmezse ben gelmem dedim. İki gün önce attığım imzamdan vazgeçemem. Benim koşulum teklifin geri çekilmesiydi.”

- “31 arkadaşımız Ankara’ya gittiler. Önce Adalet Bakanı ile Metin Feyzioğlu’nun aldığı randevu çerçevesinde görüştüler. Arkasından obdusman ile görüştüler. Arkasından arkadaşlarımız bölünerek parti gruplarına gittiler ve grubu olan partilerle görüştüler. Görüşmelerde de ‘bu teklifi geri çekin’ dediler.”

- “Teklif AKP tarafından grubu olan partilere gönderildi. Herkes avukatların fikrinin alınmadığını söyledi. Bunun üzerine AKP dedi ki ‘Biz 31 Baro Başkanı ile görüştük’. Metin Feyzioğlu bu süreçte Baro Başkanlarına tuzak kurdu.”

- “Metin Feyzioğlu bu teklifin yazarıdır. Doğrudan doğruya yazan insanlardan biridir. Bu teklifin çıkmaması için çaba sarf eden bir konumda değil.”

“BİZ O GENEL KURULU TOPLASAYDIK METİN FEYZİOĞLU’NU DÜŞÜRECEKTİK”

- “Sayın Feyzioğlu çok uzun süreden beri eksen kayması içerisinde. Üç sene evvelki Sayın Feyzioğlu ile üç sene sonraki Sayın Feyzioğlu’nu bir araya getirdiğinizde birbiriyle yalnızca çarpıştırabilirsiniz. Yan yana getiremezsiniz. Çakıştıramazsınız. Üç sene evvelki başka birisidir.”

- “Karşılaştığımız Metin Feyzioğlu 24 Şubat 2018 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıda bunun açıkça bir FETÖ projesi olduğunu söylemişti. Bu yeni dönemde hiç FETÖ projesi filan olduğunu duyuyor musunuz?”

- “Biz bundan 8 ay önce Metin Feyzioğlu’nu olağanüstü genel kurula davet ettik. 10 baro olağanüstü genel kurula çağırırsa eğer avukatlık yasasının 115. maddesine göre genel kurulu toplamaya mecbursun. Biz 12 baro çağırdık. Genel kurulu toplamadı.”

“DURAKOĞLU’NUN HEDEFİ: SAYIN FEYZİOĞLU”

Vatan Partisi Hukuk Bürosu Başkanı Avukat Nusret Senem, Durakoğlu’nun açıklamalarının ardından bir tespitte bulundu. Senem, Durakoğlu’nun konuşmasına bakıldığında kendisinin çoklu baro düzenlemesi aleyhinde konuşmadığını ama Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu hedef aldığını söyledi.

“BU İŞLERİN SORUMLUSU METİN FEYZİOĞLU’DUR”

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, tüm gelişmelerden TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu sorumlu tuttu.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu şunları söyledi:

- “Şimdi dün geçen teklifte 10 baro yetmez 25 baro olması lazım diyor. Biz eğer o genel kurulu toplasaydık Metin Feyzioğlu’nu düşürecektik. Şimdiki teklifte olağanüstü genel kurulda düşüremezsin diyor. Siz halen bu değişikliği kimin yaptığını mı sorguluyorsunuz gerçekten?”

- “Bu işlerin sorumlusu Metin Feyzioğlu’dur.”

- “Metin Feyzioğlu’nun eksen kayması, onun kişisel kariyerinin peşinde koştuğu bir sürece getirmiştir bizi.”

- “Benim Metin Feyzioğlu ile kişisel bir hesabım yok. Ama bir hesabım var: 2017 Genel Kurulu’nda bugünkü çizgisi nedeniyle değil o günkü çizgisi nedeniyle Metin Feyzioğlu’na oy verildi. O nedenle biz Metin Feyzioğlu’ndan sorumluyuz.”

- “Bizim İstanbul Barosu olarak Metin Feyzioğlu ile bir hesabımız var. İlk genel kurulda da bu hesabımızı göreceğiz.”

- “Metin Feyzioğlu’nun 24 Şubat 2018’den itibaren eksenin ciddi bir kayma meydana geldi. Bu kayma çok ciddi biçimde onun iktidar dili kullanmasıyla başladı.”