Yer altının izlerini taşıyan müze ziyaretçilerini ağırlıyor

Zonguldak'taki Türkiye'nin ilk taş kömürü müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yer altının izlerini taşıyan müze ziyaretçilerini ağırlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Baştarla Mahallesi'ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'ne ait eğitim ocağının yanında 2011'de inşa edilen ve 9 Aralık 2016'da Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı toplu açılış töreniyle ziyarete açılan Maden Müzesi ilgi görüyor.

Kent kültüründe önemli bir yer tutan taş kömürünün yer altındaki üretimine dair koşullarının yansıtıldığı müzede ziyaretçiler, Zonguldak kömür havzasında 1840'tan bu yana üretimde kullanılan kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları ile minyatür maden ocağı tesisini görme şansı buluyor.

"Zonguldak demek, kömür ve maden demek"

Zonguldak Müze Müdürü Tahir Aksekili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin Türkiye'deki ilk ve tek maden müzesi olduğunu söyledi.

Müzenin kentin tarihine ışık tuttuğuna dikkati çeken Aksekili, "Zonguldak demek, kömür ve maden demek. Maden de Zonguldak demek. Zonguldak, kömür deyince akla gelen ildir. Türkiye'deki madenciliği anlatırken aynı zamanda kentin kuruluşunu anlatıyoruz." diye konuştu.

İllerin önemli kaynaklarından birisinin de turizm olduğunun altını çizen Aksekili, "Maden Müzesi, Türkiye'de tek, dünyada sayılı olan yerlerden biri ve güzel bir müze olması nedeniyle ilgi çeken bir yer. Zonguldak ve hatta çevresi için lokomotif görevi görebilecek bir yer burası." dedi.

Aksekili, müzenin farklı bölümlerden oluştuğunu belirterek, fuaye bölümünde madenciliğin sosyal yanlarını, diğer bölümlerde ise madenciliğin tarihiyle madencilerin kullandığı malzemelerden kömürün oluşumuna kadar ziyaretçilere bilgi verdiklerini dile getirdi.

"Ziyaretçi akınını çok daha yoğun yaşayacağımız dönemler olacaktır"

Ziyaretçilerin madenciliğin bütün kısmına müzede tanıklık edebildiğini anlatan Aksekili, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müzede yeni birçok şey planlıyoruz. Bunlar zamana yayılarak yapılacak işler. Burayı kent için bir sosyal yaşam merkezi haline getirme çabasındayız. Sadece bir müze değil, aynı zamanda ailelerin çocuklarıyla vakit geçirebilecekleri, eğlenerek öğrenebilecekleri bir yer haline getirmek için uğraşıyoruz. 9 ayda 5 bin ziyaretçinin burayı ziyaret etmiş olması ilerisi için umut vadediyor. Belki ileride bir ayda bu sayılara ulaşabileceğimiz dönemler gelecektir. Ziyaretçi akınını çok daha yoğun yaşayacağımız dönemler olacaktır."

zonguldak