Turizm Haftası'nda kaçak yapı ayıbı!

Turizm Haftası'nda kaçak yapı ayıbı!

Türkiye, 15-22 Nisan arasında 81 ilde ‘TurizmHaftası’nı kutlayarak turizmin önemini kamuoyuna anlatmak için milyarlar harcarken, Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan dünyaca ünlü turizm cenneti Ölüdeniz kumsalında tam bir kara mizah yaşanıyor. İki ayrı koruma şemsiyesi bulunan Ölüdeniz kumsalında ruhsatsız ve kaçak olarak inşa edilen 500 metrekarelik platform hem turizmcilerin hem de çevre örgütlerinin tepkisini çekiyor. Yöre esnafı ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’tan kıyı kanununa aykırı olarak inşa edilen kaçak yapının bir an önce kaldırılmasını talep ettiler.

FETHİYE TURİZM HAFTASINI BÖYLE KUTLADI

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Ölüdeniz Belceğiz kumsalında kıyı kanununa aykırı ve kaçak olarak inşa edilerek restoran ve kafe hizmeti veren platform, yöre halkının tepkisini çekiyor. Ülke genelinde Turizm Haftası’nın kutlandığı şu günlerde, uzun süredir ortaya konulan itirazlara karşın bir türlü sökülmeyen 500 metrekarelik dev kaçak yapı, kumsala gelen turistlerin de tepkilerine neden oluyor. Hem Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK), hem de 1. Derece Doğal SİT Alanı olarak iki ayrı koruma şemsiyesi altında olan Ölüdeniz kumsalında ruhsatsız olarak inşa edildiği belirtilen platformun kıyı yasasını da ihlal ettiğini dile getiren esnaflar ve sivil toplum örgütü temsilcileri yapının bir an önce sökülmesini istiyor.

TURİZMCİLER VE STK TEMSİLCİLERİ: ‘KAÇAK YAPININ KALDIRILSIN’

Bu amaçla geçtiğimiz hafta Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’ı ziyaret eden TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, Ölüdeniz Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız ve Ölüdeniz Hava Oyunları Koordinatörü Kadri Tuğlu, bu konudaki taleplerini yazılı olarak da kaymakamlığa ilettiler. Sivil toplum örgütleri, kumsalda büyük bir görüntü kirliliğine neden olan kaçak yapının sökülmemesi durumunda büyük eylemler yapmaya hazırlanıyor. Zira yılda yaklaşık 75 bin kişinin yamaç paraşütü yaptığı Ölüdeniz bölgesindeki iniş pistlerinden biri olan kumsaldaki yapılaşma, pilotlar ve amatör sporcular için de tehlike oluşturuyor.

BELEDİYE YIKIM KARARI ALDI, SON SÖZÜ VALİLİK SÖYLEYECEK

Sezon başlamasına rağmen paraşüt pilotları uçmak istemiyor. Gelen tepkiler üzerine Fethiye Belediyesi kaçak yapıyla ilgili yıkım kararı aldı. Ancak yıkım kararının uygulanması için Muğla Valiliği’nden onay beklendiği öğrenildi.

TEMA TEM. TİRLİ: ‘KUMSAL KAFE-BARLARA DEĞİL, HALKA AÇIK OLMALI’

TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, kumsalın dokusunu bozan ve kıyı işgaline neden olan kaçak yapıyı ahlaki bulmadığını ve bir an önce sökülmesi gerektiğini söyledi. ÖÇK alanlarının özelleştirilmemesi gerektiğinin altını çizen Tirli, kumsalın kafe ve barlara değil, halkın kullanımına açık olması gerektiğini dile getirdi. Tirli, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gelen şikâyetler üzerine kıyılardaki kullanım ihlallerine ilişkin yayımladığı genelgeyi de anımsatarak, yetkililerden bir an önce yasa ve yönetmeliklerin gereğini yerine getirmelerini beklediklerini de sözlerine ekledi.

BAKANLIK GENELGESİ VAR AMA UYGULAYAN YOK

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde yayımlanan ve 2012/09 sayılı genelgede, bakanlığın denetimine tabi olan tüm turizm işletmelerinin halkın kıyıdan yararlanmasını engelleyici nitelikteki işaret levhaları, özel güvenlik personeli, çit ya da duvar, şezlong vb kullanımlarla mevzuata aykırılık tespit edildiğine işaret edilerek, “kıyıların kullanımını kısıtlayıcı nitelikteki uygulamaların kaldırılması ve halkın mevzuat çerçevesinde kıyılardan serbestçe yararlanabileceğine ilişkin bilgilendirici levhaların, halkın görebileceği alanlara yerleştirilmesi uygun görülmüştür. Kıyı ve sahil şeridindeki halkın kullanımını kısıtlayıcı uygulamaların kaldırılması ve kamuya açık kullanıma imkân verecek düzenlemelerin sağlanması bakımından gerekli tedbirlerin alınması ve turizm işletmelerinin bu konuda bilgilendirilmesi” gerektiği belirtiliyor.

KAYMAKAM ÇALIK: ‘GÜRÜLTÜ VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ YAPILMASIN!’

Öte yandan Fethiye’de düzenlenen Turizm Haftası etkinliğinde konuşan Kaymakam Ekrem Çalık, ilçenin turizm değerlerini markalaştırmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Bunu sağlarsak turizm sezonu hedefini genişletebiliriz. Sezonu daha uzun aylara yaymak Babadağ’ına bin200 metre pist yapıldı. Spor salonu inşası devam ediyor. Alternatif turizm çeşitleri için tanıtım çalışmalarımız var. Alt yapıları daha iyi hale getirip Fethiye merkezinde kurvaziyer limanı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Antik tiyatro, Kayaköy, Likya yolu ve pek çok turizm değerimiz kurvaziyer turizmle yılda 500 bin turist daha çekecektir.” dedi.

Turizm konusunda Fethiye’de yapılan çalışmalara değinen Kaymakam Çalık, gürültü ve çevre kirliliği yapılmaması konusunda titiz olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

turizm Haftası kaçak yapı