Suriye BM'ye başvurdu

Suriye, El Kaide'nin sarin gazı üretme çalışması ve Türkiye bağlantısıyla ilgili Birleşmiş Milletler'e başvurdu. Adana Başsavcılığı'nın hazırladığı sarin gazı iddianamesi de başvuruya delil oldu. Başvuru metninde "kimyasal silahların El Kaide tarafından kullanıldığının kanıtlandığı" belirtildi.

Suriye BM'ye başvurdu

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Adana'da açılan El Kaide-Sarin Gazı davası belgeleriyle Birleşmiş Milletler'e başvurdu.

Suriye, Sarin Gazı Davası ile El Kaide ve bağlantılı terör örgütlerinin Suriye'de kimyasal silah kullandığının kanıtlandığına dikkat çekti. Başvuruda, Suriye'de savaşan örgütün, Türkiye topraklarında faaliyet gösterdiğine işaret edildi. Suriye, El Kaide'nin kendi ülkesinde kullanmak için Türkiye'de kitle imha silahı temin etme çalışması yürüttüğünün altını çizdi.

Suriye yönetimi, Güvenlik Konseyi'nden çıkan kararın ardından terörle mücadele kararına bağlılığını sürdürdüğünü belirtti. Suriye, Birleşmiş Milletler'den Sarin Gazı iddianamesiyle ilgili isteklerde bulundu.

1- Sarin Gazı dosyasının bir nüshasının Suriye'ye iletilmesi zorunlu kılınsın. 2- Terörle ilgili soruşturmalar, Suriye ve uluslararası tarafları kapsayacak şekilde genişletilsin. 3- İddianamede adı geçen Türk şirketlerine, son 3 yıl içinde söz konusu maddeleri kimlere sattıkları sorulsun. 4- İddianamede bahsedilen kimyasallarla, Suriye'de kullanılan kimyasal silahların nitelik ve özellikleri Birleşmiş Milletler Komisyonu tarafından karşılaştırılsın. 5- Türk makamlarına, tutuklu sanıkların neden tahliye edildiği sorulsun.

Suriye, başvuruya ek olarak Adana Cumhuriyet Savcısı Mehmet Arıkan'ın hazırladığı iddianameyi de Birleşmiş Milletler'e gönderdi.

ulusalkanal.com.tr

suriye türkiye adana bm el kaide Sarin gazı