Mao o filmi gözyaşlarıyla izledi

Bruce Lee, Öfkenin Yumruğu’nda "Çinliler giremez" yazan lokantanın kapısını bir tekmeyle yerinden söktüğü sahnede, Zedong, gözyaşlarına engel olamamış

Mao o filmi gözyaşlarıyla izledi

Bilimsel Sosyalizmin öğretmeni ve Çin Devrimi'nin önderi Mao Zedong çeşitli yönleriyle anılırken sinemaya ilgisi de unutulmadı. 1974 yılında katarakt teşhisi konunca doktorlar daha az çalışmasını tavsiye ettiklerinde Mao Zedong sinemaya yoğunlaştı. Çin lideri, Abraham Lincoln ve Napolyon'un da aralarında bulunduğu birçok kişinin hayatlarını konu alan filmleri yoğun olarak izledikten sonra ilgisini Hong Kong sinemasına çevirdi ve bu filmleri bulma görevi ise ileride Kültür Bakanı Yardımcısı olacak Liu Qintag'a düştü.

Hong Kong ile Çin'in ana kesimi arasında bir kültürel değiş tokuşun olmadığı günlerde Liu, Xinhua haber ajansının Hong Kong büro şefinden özel dostluklara dayanarak film isteyince, başrollerinde Bruce Lee'nin oynadığı üç film gönderiliyor... Bruce Lee, o dönemde, Çin'in ana kesiminde hiç tanınmıyordu.

Mao Zedong'a getirilen filmler Büyük Patron, Öfkenin Yumruğu ve Ejder Yolu...

Zedong, Öfkenin Yumruğu'nu ilk izlediği esnada gözyaşlarına engel olamamış ve Liu'yu yanına çağırarak, "Bruce Lee, bir kahraman" diyor. Bruce Lee o filmde "Çinliler giremez" yazan bir restoranın kapısını bir tekmeyle yerinden söküyordu...

Mao'nun bu filmi iki kez daha izlediğini söyleyen Liu, Çin liderinin üç kez seyrettiği bir filmi ise bilmediğini ifade ediyor.

Filmlerin Hong Kong'a gönderilme vakti geldiğinde ise, Mao'nun filmleri tekrar izlemeyi isteme ihtimalinden dolayı bekletme yoluna gidildi. Ne zaman ki Mao'nun hastalığı ilerledi, filmlerden ikisi Hong Kong'a geri gönderildi.

Çin'in en önemli sinema yıldızı kimdir diye sorulduğunda farklı cevaplar gelebilir. Fakat en iyi ya da en yakışıklı oyuncu olmasa da büyük bir kesim Bruce Lee ismi üzerinde mutabık...

Muhteşem bir kung fu dövüşçüsü olan Bruce Lee, ekrana uygun stili ve görüntüsüyle kung fuyu beyaz perdeye taşımış; diğer yandan da, Asyalı erkeklere dair basmakalıp yargıları yerle bir ederek, bu kimliğe yeni ve bambaşka bir estetik kazandırmış.

ASYA ERKEĞİ VE BRUCE LEE

Çok eski tarihlerde, Asyalı karakterler, Asyalı olmayan aktörlerce canlandırılıyordu. Aktörler, yüzlerini sarıya boyuyor, takma diş kullanıyor ve çekik göz makyajına çalışıyorlardı. Asyalı kadın oyuncular için ise bu süreci aşmak görece kolay olmuştur. Rolleri kısıtlı olsa da, etkileyici ve farklı güzellikleriyle birçok yapımda rol alma şansı bulmuşlardır. Çinli erkek karakterler, genelde zayıf veya kötü karakterler olarak çiziliyordu.

Bruce Lee, Asya erkeği için güçlü bir imaj çizmiştir. Film yapımcıları, Bruce Lee'nin hayatını anlatan bir filmde, ilginç bir şekilde, Lee'nin halka yansıtılan imajı ile çelişen kişisel özelliklerini de göstermekten geri durmadı. Mesela Lee'nin miyop olduğu gerçeğini... Bruce Lee'yi kalın gözlüklerle düşünebiliyor musunuz? Gençliğinde çok çekingen olduğu, istediği kızla dans edemediğinden erkek kardeşiyle dans etmeyi yeğlediği de bu filmlerle izleyenlere aktarıldı.

İlk kez 1950 yılında Çocuk adlı filmde bir küçük yıldız oyuncu olarak boy gösteren Bruce Lee, 1957 yılında Fırtına'da idealist bir genci oynuyor. İlk dönem filmlerinde Lee'nin oyunculuğuna ve yeteneklerine dair ipuçları bulmak da mümkün...

Mao Zedong'un "kahraman" dediği Bruce Lee, daha önce kimsenin yapamadığını yapmış ve hâlâ da kimsenin başaramadığı bir kariyer çiziyor.

Kaynak: Aydınlık gazetesi

mao Zedong mao