Faciadan bu yana değişen bir şey yok

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde bir kafeteryada, 2003 yılında çıkan yangında çuval ve plastikten yapılmış olan iç kaplama ile tentenin tutuşması sonucu 4'ü üniversite öğrencisi 9 kişinin dumandan boğulup ölmesinin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, aynı cadde üzerindeki kafelerde isimler dışında pek bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı.

Faciadan bu yana değişen bir şey yok

İZMİR'in Bornova İlçesi'nde bir kafeteryada, 2003 yılında çıkan yangında çuval ve plastikten yapılmış olan iç kaplama ile tentenin tutuşması sonucu 4'ü üniversite öğrencisi 9 kişinin dumandan boğulup ölmesinin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, aynı cadde üzerindeki kafelerde isimler dışında pek bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı. Yine gençlerin akınına uğrayan kafeteryaların özellikle kış aylarında, naylonlarla kaplandığı ve olası bir yangında yine kaçışın zor olduğu gözlendi.

Bornova'da 13 Kasım 2003 tarihinde Süvari Caddesi'ndeki Nağme Kafe'de elektrik kontağından çıkan yangında plastik dekorların, ses izolasyon sistemlerinin ve tentenin kısa sürede tutuşmasıyla ortalık bir anda alevler içinde kaldı. Kafeterya personeli Burhan Turhan (26), Erhan Tekin (20), Fatma Çarıklı (23) ve Nazan Yavuz (23) ile Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi Ercan Girgin (24), Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi Arzu Yıldız (21), Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Nezih Karayiğit (20), Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Meral Ece Selvi (23) ve arkadaşı Fatma Hilal Çıkrıkçıoğlu (24) yaşamını şitirdi. Olayın ardından işyeri sahibi Abidin Akkuş (62) tutuklandı, oğulları Hasan Hüseyin Akkuş (26) ve Namık Kemal Akkuş (27) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 'Tedbirsizlik, nizam ve emir ve kaidelere riayetsizlik neticesi birden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan yangına sebebiyet vermek' suçundan yargılanan sanıklardan kafenin sahibi Abidin Akkuş 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı, oğulları beraat etti. Cezanın Yargıtay tarafından onanmasıyla da Akkuş, cezaevine girdi.

DENETİMLERİN SIKLAŞACAĞI AÇIKLANDI

Kafe Nağme'deki acı olayın ardından hem ilçe, hem Büyükşehir Belediyesi, hem de Valilik kendi alanlarıyla ilgili sürekli denetim yapacaklarını, bu tür acı olayların yaşanmaması için taviz vermeyeceklerini açıkladı. Ancak aradan geçen 12 yılda, kafelerin isimleriyle dış marka kaplamalarının dışında pek değişen bir şey olmadığı ortaya çıktı. Her gün çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce gencin akın ederek oturup sohbet ettiği, eğlendiği bu işyerlerinin etraflarının yine naylonlarla kaplı oldukları gözlendi.

YANGIN ANINDA YİNE KAÇILAMAYACAK

Facianın yaşandığı kafenin bulunduğu Süvari Caddesi'nin yanı sıra, yakınındaki Küçükpark bölgesindeki yüzden fazla kafenin de aynı şekilde naylonla kaplı oldukları tespit edildi. Kafelerin önlerindeki bölümlerin üzerlerinin, kurallara uygun olarak tentelerle kapatıldığı, ancak özellikle kış aylarında içeriye soğuk hava ve yağmur girmemesi için, alt bölgelerini ile girişlerinin tamamen naylonla kaplı olduğu belirlendi. Bazı kafeteryaların ön bölümlerinde oturulacak alanların üst ve altlarının tamamen naylonlarla kaplandığı da görüldü.

Bölgede oturanlar, Kafe Nağme'de yaşanan gibi bir yangın çıkması durumunda, kafeteryalardan kaçışın yine çok zor olacağını söyledi. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar kuralsızlığın halen sürdüğünü, belediyenin denetimlerini sıklaştırması gerektiğini, bu durumun görüntü kirliliği yaratmasının yanında insan hayatını tehlikeye soktuğunu dile getirdi.

Taylan YILDIRIM/ (DHA)

izmir facia