"Tecavüz" fezlekesi Meclis'te: HDP'li Tuma Çelik için süreç nasıl işleyecek?

Tecavüz skandalıyla gündeme gelen HDP’li Tuma Çelik hakkında hazırlanan fezleke Meclis Başkanlığı’nda. Dokunulmazlığın kaldırılmasını içeren fezleke 22 Temmuz'da Karma Komisyon'da görüşülecek. Ardından fezleke Genel Kurul’a gelerek oylama yapılacak. Çelik hakkında HDP de ihraç kararı verdi.

"Tecavüz" fezlekesi Meclis'te: HDP'li Tuma Çelik için süreç nasıl işleyecek?

HDP’li Tuma Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Meclis’te.

PKK’nın siyasi uzantısı HDP’deki tecavüz skandalı gündemdeki yerini koruyor. HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in D.K., isimli kadına tecavüz ettiği iddiasının ardından fezleke hazırlanmıştı.

Savcılığın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan hazırladığı fezleke Adalet Bakanlığı’nın ardından Cumhurbaşkanlığına iletildi. Dokunulmazlığın kaldırılması istenen fezleke Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak Meclis Başkanlığı’na ulaştı.

Meclis Başkanlığı da HDP’li Tuma Çelik hakkındaki fezlekeyi Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonu’na gönderdi. Komisyon, 22 Temmuz Çarşamba günü saat 11’de toplanacak.

Ancak komisyon hemen bir karar vermeyecek. Öncelikle iddiaları ayrıntılı incelemek için daha dar kapsamlı bir hazırlık komisyonu kurulacak. Bu komisyon fezlekeyi görüşüp karara bağlayacak. Daha sonra kararını Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na iletecek.

Karma komisyonu da dosyayı oylayarak Meclis Genel Kurulu’na gönderecek. Dokunulmazlığın kaldırılması Genel Kurul’da okunarak oylama yapılacak.

HDP’den de 20 Temmuz’da bir açıklama geldi. Eş Genel Başkan Saruhan Oluç, Merkez Disiplin Kurulu’ndan Çelik hakkında çıkan kararı açıkladı. Ayrıca eşine şiddet uyguladığı ortaya çıkan HDP’li Mensur Işık ile ilgili de bu hafta kararın çıkacağını belirtti.

Öte yandan CHP Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada da HDP’li ismin tecavüz skandalı yer aldı. Parti Sözcüsü Faik Öztrak, mağdur olan kadının yanında yer aldıklarını söyledi.

ulusal.com.tr

Tuma Çelik