Ukrayna'da seçim sonucu

Batı yanlısı eylemlerin ardından siyasi krize ve iç karışılığa sahne olan Ukrayna'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. "Çikolata Kralı" lakaplı milyarder işadamı Petro Poroşenko, seçimlerden birinci çıktı. Poroşenko ilk açıklamasında, "Kırım konusunda komşumuz Türkiye ile aynı görüşteyiz" dedi.

Ukrayna'da seçim sonucu

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Batı yanlısı eylemlerle devrilmesinin ardından iç savaş sahne olan Ukrayna'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlandı. Seçimlerden "Çikolata Kralı" lakaplı milyarder işadamı Petro Poroşenko, birinci çıktı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Avrupa Birliği yanlısı Poroşenko, oyların yüzde 55.9’luk oranla ilk turda seçimleri kazandı. En güçlü rakibi Vatan Partisi lideri Yuliya Timoşenko ise yüzde 12.9 oy oranında kaldı.

Referandumla Rusya'ya bağlanmayı seçen Kırım’da seçim yapılmadı. Donetsk’te de hiçbir oy kullanma merkezi açılmadı. Doğu bölgesindeki 12 seçim komisyonundan yalnızca yedisi çalıştı. Seçimlere katılım ise yüzde 45 civarında kaldı.

Seçimden birinci çıkan Poroşenko zafer konuşmasında "Ukrayna hiçbir zaman Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını tanımayacak. Bu konuda komşumuz Türkiye ile tamamen aynı görüşteyiz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama seçimi kazanan Poroşenko için kutlama mesajı yayınladı. Rusya'dan ilk açıklama ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, "Batı arabuluculuğuna ihtiyacımız yok. Yeni Cumhurbaşkanı ile doğrudan diyaloğa hazırız" dedi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 27 Mayıs'ta Rusya'yı ziyaret edeceği açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun Kırım konusunu mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşeceği belirtildi.

ulusalkanal.com.tr