İşte MHP'nin başkanlık şartları

Başkanlık için AKP'ye referandum vizesi veren MHP'nin hassasiyetleri tartışılıyor. Yapılması hedeflenen Anayasa değişikliğinde ilk dört madde ve üniter yapının korunmasını isteyen MHP, tek adam profilinin giderilmesi için de etkili bir başkan yardımcısı makamının olduğu öneriye Meclis'te "Evet" diyecek.

İşte MHP'nin başkanlık şartları

"Metin, Meclis'e gelsin, görelim" diyen MHP'nin, yol haritası tartışılıyor.

Başkanlık için referandum kapısını aralayan MHP, AKP'nin Meclis'e sunacağı metinde 4 önemli başlığın yer alması durumunda 330'un tamamlanması için destek verecek.

Habertürk'ün haberine göre MHP, mevcut Anayasa'daki ilk 4 maddeye dokunan bir teklifin halkın önüne çıkmasını istemiyor. MHP kurmayları, ilk 4 maddeyi "Kırmızı çizgi" olarak görüyor.

Habere göre MHP, üniter yapıyı zayıflatacak değişiklikler de istemiyor. Bu kapsamda MHP lideri Devlet Bahçeli, Başkanlık sitemiyle gündeme gelen "Eyalet sistemini" HDP'nin bir fırsat olarak kullanacağı görüşünde.

Tüm yetkilerin başkanda toplandığı bir yapı oluşmasını da istemeyen MHP, kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistemin ana unsurlarını ayakta tutan bir metin görmek istiyor. Denge ve denetleme mekanizmalarının kurulduğu bir sistem öngörülüyor.

MHP'li kurmayların üzerinde durduğu en önemli başlık ise etkili bir başkan yardımcısı makamının olması. Etkili bir başkan yardımcısının olmasıyla başkanın her şeye tek başına karar vermesi ve tek adam görüntüsünün önüne geçeceği savunuluyor.

ulusalkanal.com.tr

mhp başkanlık