Bu ülke artık G8 üyesi değil

Kırım bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kırım'ın Rusya'ya katılmasını onayladı ama Rusya'ya yönelik tepkiler sürüyor. Şimdi de G8 ülkeleri düzenleyecekleri zirveye Rusya'nın katılımını askıya aldı.

Bu ülke artık G8 üyesi değil

Referandumun ardından Kırım bağımsızlığını ilan ederek Rusya ile birleşme kararı aldı. Referandumun demokratik ve meşru olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya katılması konusundaki yasa tasarısını onayladı.

Putin, Kremlin Sarayı'nın Georgiyevski Salonu’nda parlamenterlere seslendi:

"Rusya halkını ve Kırım halk arasında geçmişe dayanan bağlar var. Kültürel ve manevi değerler var. Pek çok Rus askeri, Kırım’ın ve Rusya’nın ortak tarihinde yer almıştır. Sivastopol, Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasına uzun bir süre ev sahipliği yapmıştı. Kırım, Rusya’nın askeri gücünü sembol eden pek çok yerli işaretle doludur. Farklı açılardan bakıldığında bile Kırım Rusya’ya çok benzerdir ve Rusya’dan ayrılabilecek bir bölge değildir."

Putin'in, Kırım'ı onaylamasının ardından ardından G8 ülkeleri de, Rusya'nın üyeliğini askıya aldıklarını bildirdi.

Interfax'tan ajansının aktardığı bilgiye göre, Fransa Dışişleri Bakanı Lauren Fabius ''G8'de büyük devletler arasındaki diyaloğun siyasi şekli dikkate alınınca, Rusya'nın üyeliğini askıya almaya karar verdik'' açıklamasında bulundu.

Akşam saatlerinde bir araya gelecek olan G8 ülkelerinin arasında Rusya'nın olmayacağı da gelen açıklamalar arasında.

Rusya'nın Kırım politikası nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği de Rusya'ya yönelik yaptırım kararı almıştı.

ulusalkanal.com.tr

fransa rusya