11 fabrika 2 milyar lira zararla satıldı!

Hükümet, özelleştirmeye açtığı 14 şeker fabrikasından 11’inin satışını onayladı. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, fabrikaların ucuza satıldığını ve kamunun büyük miktarda zarara uğratıldığını söyledi

11 fabrika 2 milyar lira zararla satıldı!

Hükümet dört şeker fabrikasının daha satışını onayladı. Aydınlık’a konuşan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, fabrikaların satışından kamunun zarar gördüğünü belirtti. Gök, ayrıca daha önce 2.93 liraya mâl edilen şekerin özelleştirmenin ardından 3.13-3.15 liraya mâl edileceğini de sözlerine ekledi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Elbistan, Alpullu, Burdur ve Muş şeker fabrikalarının satışını onayladı. Bu kararla birlikte Türkşeker’e ait 14 şeker fabrikasından 11’inin satışı resmen tamamlanmış oldu. ÖYK’nın kararını bekleyen Erzurum ve Erzincan fabrikaları önce tek tek satışa çıkarılmış ancak talep olmadığı için birleştirilerek 287 milyon liraya Albayrak Turizm şirketine satılmıştı. Kastamonu fabrikasına ise 119 milyon 600 bin liralık fiyatı kimse vermeyince ihale iptal edildi.

‘KORKUMUZ, İTHAL EDECEK DURUMA GELMEK’

ÖYK’nın önceki gün aldığı kararla Elbistan Şeker Fabrikasının 297 milyon liraya Mutlucan Tuz şirketine, Alpullu Şeker Fabrikasının 150 milyon liraya Binbirgıda Tarım Ürünleri şirketine, Burdur Şeker Fabrikasının 487 milyon liraya Erser Grup’a ve Muş Şeker Fabrikasının 230 milyon liraya MBD İnşaat şirketine satışları onaylandı. Konuyla ilgili Aydınlık’a değerlendirmede bulunan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök fabrikaların ucuza satıldığını ve büyük miktarda kamu zararı oluştuğunu belirtti. Gök, şunları söyledi: “4 şeker fabrikamızın daha satışını maalesef onayladılar. Alpullu Şeker Fabrikası Cumhuriyet ile birlikte kuruldu. Yetkililer hep, ‘zarar ediyor, zarar ediyor’ dedi. Hâlbuki kapasitesi yüksek olan fabrikalar yaptıkları üretimle zaten kapasitesi küçük olanların açığını kapatıyordu. Elden çıkarılan Ilgın, Afyon, Turhal ve Çorum şeker fabrikalarının kapasitesi ciddi anlamda iyiydi ama onları da sattılar. İşçinin, üreticinin, besicinin, taşıyıcının sesine kulak tıkadılar. Özelleştirmenin sonunda kendi ürettiğimiz şekeri ithal eder duruma geleceğimizden korkuyoruz. Tüm derdimiz bu; ülkemizin zarar etmesini önlemek. Ancak kimse bizim feryatlarımızı duymak istemiyor.”

‘ŞEKER DAHA PAHALIYA MÂL EDİLECEK’

Özelleştirmenin ardından şekerin şimdi daha pahalıya mâl edileceğini dile getiren Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özelleştirmeden önce fabrikalar şekeri 2.93 liraya mâl ediyordu. Şimdi satışların ardından 3.13-3.15’e mâl edecek! Yani satılan fabrikalar şekerin maliyetini ucuzlatmayacak. Aksine daha pahalıya satılmasına neden olacak. Özelleştirmeden devlet zarar ediyor. Tüm uyarılarımıza rağmen bunu görmezden geldiler. Sonuçlarını önümüzdeki dönem görecekler.”

‘KAMU ZARAR ETTİ’

Özelleştirme İdaresi’nde yapılan ihalelerde 11 fabrika toplamda 4 milyar 564 milyon liraya satılmıştı. İsa Gök, sendikanın yaptığı hesaplamaya göre, ÖYK’nın satışlarını onayladığı toplam 11 fabrikadan dolayı kamunun 2 milyar 45 milyon lirayı bulan zararı olduğunu da ekledi. Gök, fabrikaların ucuza satıldığı ve büyük miktarlarda kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle ihalelerin ve ÖYK kararlarının iptali istemiyle her bir satışa dava açtıklarını da hatırlattı.

Seda Akyüz

Aydınlık