45 günlük süre bugün doluyor

Ankara erken seçime kilitlendi, partiler hazırlıklara şimdiden başladı. Koalisyon çalışmaları için verilen 45 günlük süre bugün doldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta başında Meclis Başkanı ile bir kez daha görüşerek erken seçim kararı alması bekleniyor. Ardından gözler oluşturulacak kabineye çevrilecek.

45 günlük süre bugün doluyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "gelin bu işi cumhurbaşkanına bırakmadan biz mecliste halledelim" şeklindeki son çağrısı da sonuç vermedi. Hükümet kurma çalışmaları için tanınan 45 günlük süre doldu.

Şimdi gözler, Cumhurbaşkanının alacağı erken seçim kararına ve oluşturulacak kabineye çevrildi.

45 günlük sürenin dolmasının ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Meclis Başkanı ile bir kez daha bir araya gelecek.

Bu görüşmenin ardından erken seçim kararını açıklaması bekleniyor.

Partiler hesaplarını şimdiden yapmaya başladı. Erken seçim kararı ile birlikte, oluşturulacak kabine planları devreye sokulacak.

Seçimin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki 5 gün içinde mevcut kabine çekilecek, yeni kabine oluşturulacak. Bu kabine için Meclis'te güvenoyu aranmayacak.

CHP ve MHP kurulacak seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamıştı. Böylece AKP ile HDP kabinede baş başa kaldı.

MYK toplantısında karar alan HDP seçim hükümetine üye verecek. AKP de buna karşı değil. Ancak HDP ile aynı hükümette yer almanın oyları düşüreceği kaygısı hakim.

Bu nedenle Başbakan Ahmet Davutoğlu HDP'ye "Bakan olacak kişileri ben belirlerim" şartı koştu. Bu yöntemle, HDP'nin de üye vermeyeceği, Meclis dışından kişilerin Bakan atanacağı bir hükümet seçeneği yaratılmaya çalışılıyor. Eğer bu seçenek hayata geçerse, 26 üyeli kabineye 14 bakan Meclis dışından atanabilir.

AKP-HDP hükümetinde doğabilecek sorunlardan biri Irak-Suriye tezkeresiydi. AKP hükümeti, görev süresi sona ermeden tezkereyi Meclis'e göndererek muhtemel bir krizi aştı.

Şimdiki tartışma konusu ise; HDP'li muhtemel bakanların MGK'ya girip girmeyeceği. Özellikle terörle mücadele konusunda, PKK saldırılarının arttıı bir dönemde HDP'nin alacağı tutum önem taşıyor.

Kabinenin oluşturulmasının ardından YSK'nın belirlediği takvim çerçevesinde seçime gidilecek.

YSK'nın partilere sunduğu taslağa göre seçim tarihi 1 Kasım. Partilerin değerlendirmesinden sonra, takvim de son halini alacak.

ulusalkanal.com.tr