Tarihi zirveye saatler kaldı

ABD Başkanı Donald Trump ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un arasında yapılacak tarihi zirveye saatler kaldı. İki isim 12 Haziran'da Singapur'da bir araya gelecek. Trump, görüşme öncesi yaptığı açıklamada "Kim'in Kore'yi harika bir ülke haline getirebilmesi için tek bir şansı var" ifadesini kullandı.

Tarihi zirveye saatler kaldı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile ABD arasında en üst düzeyde ilk doğrudan temasın kurulmasına saatler kaldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un ile salı günü tarihi zirvede bir araya gelecek.

Singapur’da yapılacak görüşme için ülkeye giden ilk lider Kim Jong-un oldu.

Jong-un Çin Havayollarına ait yolcu uçağı ile Changi Havalimanına indi. Bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alındı.

Bu arada tarihi görüşme öncesi ABD Başkanı Trump'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dünya liderlerine rest çektiği G7 toplantısında konuşan Trump, Kim'e mesaj gönderdi. "Kim'in ülkesini harika bir yer haline getirmek için tek bir şansı olduğunu" iddia eden Trump, Kore liderinin halkı için doğru şeyler yapacağına inandığını söyledi.

Kore ve ABD son 1,5 yılda karşılıklı sert açıklamalar ve savaş tehditleri ile gündeme geldi. Kim Jong-un, Trump ile planlanan görüşme nedeniyle iyi niyet göstergesi olarak füze programını askıya almış ve bir tesisini de kapatmıştı. Kim Jong-un Kore yarımadasını ikiye bölen sınır hattını geçerek Güney Kore'ye ayak basmış ve Moon Jae-in ile görüşmüştü.

Kim Jong-un ile Trump, ABD’nin sağlayacağı diplomatik ve ekonomik teşvikler karşılığında nükleer silahlardan vazgeçmesi konusunu ele alacak.

Yakındoğu'da Irak'ın ardından Suriye'yi de parçalayarak enerji kaynaklarını talan etmenin planlarını yapan ABD, Rusya ve Çin'in desteğinden çekindiği için yeni bir cephe açmaktan kaçındı ve Kore yarımadasında adım atmaya mecbur kaldı.

Kim Joung- Un ile Trump zirve öncesi Singapur Başbakanı Lee Hsien'le bir araya gelecek. Bu arada Singapur Dışişleri Bakanı, Sentosa Adası'nda yapılacak tarihi zirve için her şeyin hazır olduğunu açıkladı.

ulusal.com.tr