Burhan Kuzu'dan başkanlık tanımı

AKP'nin tartışmaya açtığı başkanlık sistemiyle nasıl bir model öngörülüyor? Bahsedilen modelde seçmen iradesi parlamentoya nasıl yansıyacak? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu önerdikleri sistemin ayrıntılarını açıkladı. Kuzu'nun "Türk tipi başkanlık" diye adlandırdığı modelde ABD'deki gibi yalnızca iki parti yarışacak.

Burhan Kuzu'dan başkanlık tanımı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ısrarla istediği, AKP'nin de seçim sonrasında tartışmaya açtığı başkanlık sistemi gündemdeki yerini yerini koruyor.

Başkanlık sistemi fikrini uzun bir zamandır savunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Burhan Kuzu, önerdikleri sistemin ayrıntılarını açıkladı. "Türk Tipi modelle uygulamaya konulmalıdır" diyen Kuzu, bu modelle neyi kastettiklerini Star gazetesine anlattı.

Kuzu, "Türkiye’de de federal yapılı bir model kuramayacağımıza göre o zaman demek ki üniter yapıda bir model kurmalıyız. Bizim savunduğumuz Fransız modeliyle Amerika modeli arasında bir yerde duran bir model" dedi.

Başkanlığa geçişle parlamentonun yetkilerinin arttıracağını söyleyen Kuzu, Amerika'yı örnek verdi. "Parlamento ABD Başkanı Barack Obama’dan en az 3 kat daha fazla yetkili" tespitini yaptı.

Kuzu önerdikleri modelde yalnızca iki parti olduğunu ve oyların sağ ve sol olarak ikiye ayrılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, MHP içindeki belli grubun da böylece muhafazakar tarafa kayacağını ileri sürdü.

ulusalkanal.com.tr