Arınç'tan dershane açıklaması
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrasında gündeme dair konularla ilgili açıklama yaptı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, açıklamasında şunları söyledi:
“Adalet Bakanımız sayın Sadullah Ergin YSK’nın yeniden düzenlenmesine ilişkin bir kanun teklifini teslim etti. Avrupa Birliği bildiğiniz gibi her Bakanlar Kurulu toplantısında üzerinde durulan bir konu. Sayın Egemen Bağış, bazı fasılların konuşulmaya başlanması ve Türkiye’nin üyelik sürecinde daha iyimser ifadelerin kullanılmasıyla ilgili konuları gündeme getirdi. Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan ziyaretlerle ilgili sayın Başbakan ve ilgili Bakanlar çok olumlu izlenimler edindiklerini, halkın büyük bir teveccüh gösterdiğini ifade ettiler. Bölge insanının çözüm sürecine ve Hükümetimize bakışının çok olumlu olduğu belirtildi.”
'' DERSHANE KONUSU TEKRAR ELE ALINACAK''
“Dershanelerle ilgili konu gündeme geldi. Dershaneler konusunda halka yanlış akseden konuların ele alınması ile birlikte paydaşlarla birlikte bu konunun tekrar ele alınmasının yerinde olacağı konusunda görüş birliğine vardık.”
SORULARI YANITLADI
Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından genel af beklentisi ile ilgili soru üzerine:
GENEL AF GÜNDEMDE YOK “Genel af bugünün gündeminde yok. Sayın Başbakanımız o konuşmasında geleceğe dair bir perspektif çiziyor. Yasaklar kalksın, kucaklaşma olsun, dağlarda ve cezaevinde kimse kalmasın diyor. Bu kadar güzel bir konuşmanın ardından lütfen genel af çıkacak ve bunlar ertesi gün dışarı çıkacaklar gibi bir anlam çıkarmayın. Cezaevlerini boşaltacak olan biz değiliz, Türkiye’de bir yargı var. Terör biterse, silahlar susarsa Türkiye gelecekte şöyle güzel günler görecektir dedi sayın Başbakanımız ve herkesi duygulandırdı.”
Öğrenci evleri tartışması gündeme geldi mi ?
YENİ TÜRKİYE İÇİN RÜYALARIMIZ VAR
“Bugün belki karşınızda farklı bir hükümet sözcüsü görmeyi umut ediyordunuz ama ben yine karşınızdayım. Benim hiçbir sözüm, hiçbir eylemim hükümetime, başbakanıma zarar vermemeli. Ben kendi fikirlerimi ifade ederim ama bunların başbakanı, hükümeti yıpratacak noktaya gelmesine izin vermem. Gerekli her şeyi konuştuk. Biz aramızda her sorunu gerçekten çözen ve bu yola böyle devam eden insanlarız. Partimize, hükümetimize zarar verecek bir sözün sahibiysek kendimizi feda ederiz. Sayın Başbakan'la bu konuyu kendi aramızda gayet güzel konuştuk ve karar verdik. Martin Luther King’in ‘benim bir rüyam var’ sözü vardı. Bizim de yeni Türkiye için böyle rüyalarımız var. Büyük tabloya bakın. “
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları noktalanmış mı oluyor?
“Bu konu hükümetimizin konusu değil. Doğrusu toplantıda gündeme de gelmedi. Suni teneffüsle yaşayan bir komisyonun bugün fişinin çekilmesi gündeme gelmiş olmalı. Ekim 2011’de başlayan bir süreç. 1 yılda bitirilmesi gerekiyordu, 1 yıl da uzatıldı. Günlük kavgaların dışına çıkamayanlar bize yeni bir Anayasa yaptırmadılar. Artık ümitler 2015 seçimlerinde.”
“Türkiye’de özel teşebbüs hürriyeti varken dershaneler neden kapatılmaya çalışılıyor? Sizin şahsi düşünceleriniz nedir?
EĞİTİM DEVLETİN BİRİNCİ İŞİDİR
“İş bütün boyutlarıyla birlikte tartışıldı. Dershane gerçeğini biliyoruz. Eğitime bir katkı olsun diye düşünülmüş ve iyi düşünülmüş, kanun içerisinde de yeri var. Ancak dershanelerin süreç içinde özel okullara dönüştürülmesi 7., 8., 9. Kalkınma Planları’nda da bu var. Bu hükümet 11 yıl içerisinde eğitime öylesine güçlü bir eğtiim verdi ki. Sadece Bursa’da hayırseverlerin eğitime kazandırdığı okulların maliyeti 325 milyon lira. Eğitim öncesinden liseye kadar 16 milyon öğrencimiz var. 800 binden fazla öğretmenle bu öğrencilere hizmet veriyoruz. Sadece hükümetimiz döneminde işe başlayan öğretmen sayısı 400 binden fazla. Eskiden dershanelere duyulan ihtiyaç eğitim sistemimizdeki eksiklikle sebebiyle çocuklarımızın başarılı olamamasıydı. Artık nitelikli eğitimi okullarımız vermeli, ilave bir tedbiri başkaları vermemeli. Aileler bu külfetten kurtulmalı. 4+4+4 sistemi ciddi bir şekilde uygulanırsa yeni seçmeli dersler, yeni ders programlarıyla ve kat sayı engelinin kaldırılmasıyla dershaneler bir ihtiyaç olmaktan çıktı diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bu dershaneler ellerindeki birikimlerini bir okula dönüştürmek suretiyle devletin desteklediği bir alanda eğitim yapabilirler. Ama bunu yaparken dershanelere zarar vermemeliyiz, öğrencileri ve dershane çalışanlarını mağdur etmemeliyiz. Arsa teşvikinden kontenjanları boş kalırsa destek verilmesine kadar çalışmalar yapılmalıdır. Bugün açık yürekli olalım bir kısım endişeli, bir kısım da art niyetli. Ben de çocuklarımı özel ders aldırırken hatta adını da vereyim Maltepe Dershaneleri diye bir kuruma gönderdim. Çok da memnun kaldım. Eğitim devletin birinci işidir. Bugün çok güzel bir görüşme yaptık. Sayın bakanımızın önerisi üzerine sayın başbakanımız talimat verdi. ‘Kim ne söylüyorsa görüşeceksiniz, neler karşılanabilir bakacaksınız sonra da halkımızın karşısına net olarak çıkacaksınız’ dedi. Eleştirilerde bulunan herkesin eleştirilerine saygı duyuyorum. Biz hükümetimiz ile öğrencilerimiz ve velilerimiz arasında başka bir yapıyı gerekli duymuyoruz.”
'KIRMIZI HALI UYGULAMASINI KALDIRIYORUZ' “Kırmızı halı uygulamasını kaldırıyoruz. Bu şekilcilikten kaynaklı bir uygulamadır. Çok yerli yersiz de kullanılıyor. Turkuaz rengi bizim özel bir rengimizdir. Neden turkuaz derseniz bizim özel bir rengimizdir.”
Dershaneler konusundaki bir diğer soru: Sayın bakanın tekrar yapacağı bilgilendirme yıl sonuna yetişecek mi?
“Hiçbir süre tahdidi yok. Bizden süre beklemeyin.
Dershanelerle ilgili diğer bir soru üzerine: Etüd merkezleri ve okuma salonlarının durumu?
Soru devam ederken, “Allahüekber” dedikten sonra, “Etüd merkezleri ve okuma salonları yok. Arkadaşlar çok detay istemeyin. Dershanelerle ilgili düşündüğümüzü ne etüd merkezleri ne de okuma salonları için düşünmüyoruz. Yüreğinizi soğutun. Bunu başkası söylese dikkate almayabilirsiniz ama ben söylüyorum.”
Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’daki konuşmasında ‘Kürdistan’ ifadesini kullanmasıyla ilgili bir soru üzerinede şöyle konuştu:
“Bizden başka herkes bunu söyler. Neden söyler, Irak Anayasası’nda da bu yazar. O ülkenin, o sistemin, o yönetimin adı bu. Bizim ülkemizde bunu söyleyenler de coğrafi bir bölge olarak söylüyorlar. Birisi Kürdistan diyorsa coğrafi bir alanı eski adıyla anıyor demektir. Türkiye’de herkes Ak Parti diyor ama birileri AKP demeye çalışıyor. Bu olmaz. KKTC var, bir tanıyoruz dünya tanımıyor. Rum Kesimi var, dünya tanıyor. Bir insana ismiyle hitap etmezseniz onunla iletişim kurmanız mümkün değil. Sayın Başbakan büyük bir cesaret gösterdi.”
Dershaneler konusunda son soru: Bir danışmanlık şirketi bu konuyu topluma sordu ve yüzde 70 oranında dershanelerin kapatılmaması kararı çıktı. Bu durumda konuyu tekrar değerlendirir misiniz?
“Böyle bir konuya bu şekilde cevap vermek mümkün değil. Bu da bir veridir. Bu da değerlendirilir.”
radikal