'Televizyon Mahkemeleri'nin tahribatı ağır
RTÜK'ün üzerinde çalışma yürüttüğü gündüz kuşağı televizyon programları ile ilgili tartışmalar sürüyor. Sosyolog ve Aile Danışmanı Şenay Gül, cinayet gibi olayların bu tarz programlarla meşrulaştırıldığını ve aile yapısını bireycileştirdiğini belirtti. Programların kaldırılması gerektiğini savunan Gül, toplumsal konularda eğitim niteliğinde yayınlar yapılmasını önerdi.
Haber: Buse Gençtürk
Toplum psikolojisini olumsuz etkileyen gündüz kuşağı televizyonprogramlarına toplumun her kesiminden tepki gelmeye devam ediyor.
Cinayet ve cinsel taciz gibi olaylara çözüm bulduğunu öne süren "Paylaş Benimle", "Umudun Olsun" adlı televizyon programları tartışılıyor. Son olarak "Susma" adlı programın tanıtım videosunda annesi gözleri önünde öldürülen çocuğun çığlık sesinin kullanılması tepkileri artırdı.
Sosyolog ve Aile Danışmanı Şenay Gül, söz konusu programlarda cinayet, yasak ilişki ve aldatma gibi vakaların normalleştirildiğini belirtti. Aile kavramının tahrip edildiğini savundu.
- Çocuklara tedavi edici olması gerekirken teşhir edici ve bilinç altına kodlandığı düşünüyorum. O çocuğa yıllarca sorulacak nasıl oldu? Nasıl hissettin diye. Topluma da aklında olmayanı da aklına düşürmek gibi düşünüyorum.
- Bireysellik var. Bencillik var. Sen mutluysan her şey yolunda. Sanal alemde farklı gösteriliyor. Kısa yoldan zengin olma çabası var.
Gül, televizyonda gerçekçi ve eğitim niteliğinde programlar yapılması gerektiği yönünde de çağrı yaptı:
- Daha akla yatkın Türkiye koşullarına uygun programlar yapılmalı. Sunmamız gereken şeyler olsun yaşadığımızda gördüğümüz karşılaştığımız şeyler. Eşler arasında sinir krizi oluyor. Karşılıklı konuşup çözelim. Karşılıklı konuşacak halde değil ki o insan. Söylenmesi gereken şey bence şu biraz oradan uzaklaş. İki taraf da sakinleştikten sonra konuşmaya başla.