NATO'dan Karadeniz tatbikatı

Çin ile Rusya'nın dev tatbikatının ardından, bu kez NATO üyesi ülkeler Karadeniz'de tatbikata başladı. Karadeniz'de Ukrayna krizi devam ederken yapılan tatbikata, NATO üyesi 11 ülke katılıyor. Tatbikat 12 Eylül'e kadar sürecek.

NATO ve Rusya arasında tırmanan gerilimlere bir yenisi daha eklendi.

Ukrayna geriliminden doğan NATO ve Rusya arasındaki kriz Karadeniz’de yükseliyor. NATO, 12 Eylül’e kadar devam edecek olan yeni bir askeri tatbikata başladı.

Deniz Esintisi 2015 adı verilen tatbikat, Rusya ile Ukrayna arasında kriz yaratan Kırım yarımadasına yakın, Odessa ve Nikolayevskiy bölgelerinde yapılıyor.

ABD öncülüğündeki tatbikata Türkiye de dahil olmak üzere 11 NATO ülkesi katıldı. Tatbikatta 150’den fazla savaş aracı kullanılıyor.

Bu arada NATO'nun 11 ülkeden yaklaşık 5 bin askerin katılımıyla düzenlediği hava tatbikatı devam ediyor. Tatbikat Almanya, Romanya, Bulgaristan ve İtalya olmak üzere 4 farklı ülkede yapılıyor. 13 Eylül’de sona erecek olan tatbikat soğuk savaş sonrası en büyük hava tatbikatı olma özelliği taşıyor.

Dün de Rusya ve Çin Büyük Petro Körfezi’nde geniş çaplı ortak tatbikata imza atmıştı.

Güç gösterisi” niteliğindeki tatbikat, iki ülkenin tarihteki en büyük ortak deniz tatbikatı oldu. Tatbikata 500 denizci, 22 savaş gemisi ve 15 hava aracının katılmıştı.

ulusalkanal.com.tr

abd rusya çin tatbikat karadeniz nato