Grev çadırları kuruldu

17 Haziran da greve çıkan EATON Polimer Kauçuk fabrikasında işçiler grev çadırlarını fabrika önüne kurdu. Petrol iş sendikasının örgütlü olduğu işyerinde işverenle yapılan toplu sözleşmede anlaşma sağlayamayan sendika 2 bin işçi ile birlikte greve çıktı. İşçiler “haklarımızı alana kadar buradayız” dedi.

Grev çadırları kuruldu

Eaton İşçinin yanında yok

Grevdeki işçilerden Kemal Demir şunları söyledi. Demir; “bu fabrika 2011 yılında Amerikalı şirket EATON tarafından satın alındı. Satın aldıktan sonra kapasitesini artırdı. Kauçuk ve hortum üretiminde dünyanın üç şirketiden biri oldular. “Havada, karada, denizde ve uzayda EATON var” sloganı kullanıyorlardı. EATON bir tek işçinin yanında yok” dedi.

Geçinemiyoruz.

İşçilerden Mesut Var aldıkları maaşlarla geçinemediklerini belirtti. Mesut Var; “bugün Çerkezköy’de kiralar 500 tl biz alıyoruz, 1000 tl, doğalgaz, elektirik, su faturaları 300-400 tl bize ne kalıyorki, çocuklarımız okula gidiyor. Ne yiyeceğiz ne içeceğiz. Geçinemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da buradan ayrılmayacağız.” Dedi.

İşveren Gelsin Taleplerimizi Kabul Etsin,

Petrol İş Sendikası Mali Sekreteri Abidin Kaya ise şunları söyledi. “Eaton işverenin toplu sözleşmede bize verdiği ücret ilk altı ayda sıfır, 3 yıllık sözleşme istedi. Ve altı ay süren toplu sözleşme görüşmelerinde biz işverene şunu söyledik ilk altı ay asla sıfır geçeçemeyiz dedik. 3 yıllık sözleşmeyide kabul edemeyiz dedik. Altı ay süren görüşmeler sonunda EATON bize ilk altı ay için 190 tl, ondan sonra ortalamasını söylüyorum 205 tl ve 2 yıllığa indiler. EATON işvereni burada diretiyor. Grevimiz 2 yılda sürse bu şartları kabul etmeyiz. Biz sendika olarak taleplerimiz şunlar. Biz altı aylık değil yıllık istiyoruz. Ve yıllık 370 tl talep ediyoruz. İnebileceğimiz son noktalar. Çünkü son görüşmemizde grev olmasın bu işyeri bizim işyerimiz ekmeğimiz dedik. İşveren bir an önce kendini toparlayıp toplu sözleşme masasına gelsin. İşçiler üretmeye devam etsin.” Dedi.

Bir şey daha söylemek istiyorum. “Bu fabrikayı biz kurduk EATON daha dün geldi. Şimdi biz dışardayız. Ekmeğimizin mücadelesini veriyoruz. Başka bir şey değil.” Dedi.

Haber-İmdat Şahin