Siyasî partilerde seçim hazırlığı

Siyasi Partilerin milletvekili aday belirleme sürecinde sona gelindi. Partiler yarın saat 17:00’ye kadar milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecek. Siyasi partilerin genel merkezlerinde listeler üzerinde hummalı bir çalışma var.

Siyasî partilerde seçim hazırlığı

1 Kasım Seçimleri yaklaşırken siyasi partiler önemli bir viraja girdi.

Partiler 18 Eylül’de saat 17:00’ye kadar milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sunacak. Siyasi Partiler listelerine son şeklini vermek için yoğun bir çalışma içinde.

7 Haziran seçimlerinde oluşturulan listelerde en fazla değişiklik AKP listesinde olacak. AKP’de liste çalışmaları hem partinin genel merkezinde hem de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yürütülüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun aday listelerinde taslak sıralamayı tamamladığı belirtiliyor. Kurul üyelerine de listeyi dışarı sızdırmamaları için yemin ettirdiği iddia ediliyor. 7 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili olan 60’a yakın kişinin Meclis dışında kalacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Abdullah Gül ve F Tipi örgüte yakın olan isimlerin üzerini çizeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hükümete yakın gazeteci Abdülkadir Selvi de köşe yazısında “AKP’nin listesinde çok önemli bir sürpriz yaşanabileceğine” dikkat çekti. Davutoğlu 7 Haziran seçimlerinde az farklarla vekil kaybettiği 16 kentle Doğu ve Güneydoğu illerine öncelik veriyor.

CHP’de de bugün iki kritik toplantı yapılacak. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu önce saat 17:00’de partisinin MYK üyeleriyle bir araya gelecek. Saat 20:00’de ise Parti Meclisi üyeleriyle toplantı gerçekleştirecek. CHP’nin aday listesi bu toplantılarla şekillenecek. 7 Haziran seçimlerinde önseçimle gelerek milletvekili olan isimlerde değişiklik yapılmayacak. Kılıçdaroğlu, kontenjan adaylarında değişikliğe gidecek. Ayrıca CHP, milletvekili çıkaramadığı 35 ilde listeyi sil baştan oluşturacak.

MHP’nin listesinde “sadakat” öne çıkacak. AKP’nin transferine yeşil ışık yakmasından şüphelenilen isimler konusunda hassasiyet gösteriliyor. Parti’de yeni bir Tuğrul Türkeş vakasının yaşanmamasına dikkat ediliyor. Listeler için oluşturulan komisyon, çalışmalarını sürdürüyor. Ancak son sözü MHP Lideri Devlet Bahçeli söyleyecek. Bahçeli’nin istediği oyu alamadığı İstanbul ve İzmir gibi illerde de bazı değişikliklere gidebileceği belirtiliyor. Listelerde fazla bir değişiklik yaşanması beklenmiyor. Ancak listelerde alt sıralarda olduğundan dolayı küsen ve parti çalışmalarına katılmayan adayların isimlerinin çizileceği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

chp mhp ak parti AKP genel seçim 1 kasım