Karşılıksız çek oranı arttı

Karşılıksız çek oranı 3, 5 puan arttı. Kredi Kayıt Bürosu 2015 yılında ve özellikle Ekim ayında karşılıksız çek kullanımına karşı önlem alınmasını istedi. Çünkü, karşılıksız çek veren 315 bin kişinin elinde halen, 4 milyon çek yaprağı bulunuyor.

Karşılıksız çek oranı arttı

Geçmişte karşılıksızçeke verilen hapis cezası kalktı. Karşılıksız çek oranı, bu yılın ilk 9 ayında yükseldi. 2014'te 2,9 olan oran, 2015'in Ekim ayında 3,5 puana çıktı. Kredi Kayıt Bürosu, reel sektörü önlem almaları konusunda uyardı.

Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, Türkiye'de yılda ortalama 22 milyon çek keşide ediliyor. Her çek ortalama 5 kez ciro ediliyor. Bu da Türkiye'de 110 milyonun üzerinde işlemin çek ile yapıldığı anlamına geliyor.

Verilere göre, Türkiye'de 1,5 milyona yakın keşideci var. Bunlardan 503 bininin en az bir adet karşılıksız çeki bulunuyor. Ödenmemiş çeki olan müşteri sayısı ise 315 bin.

Ödenmemiş çeki olan müşterinin sonraki çeklerinin de karşılıksız çıkacağı kabul ediliyor. İşte piyasalarda bu nedenle bir korku var. Çünkü verilere göre, borcunu ödemeyen 315 bin kişinin elinde şu anda keşide etmeye hazır, 4 milyon adet çek yaprağı bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

ekonomi çek Karşılıksız