Hedef Atatürk Devrimleri

Başbakan Erdoğan, grup konuşmasında Reşit Galip üzerinden Atatürk devrimlerini hedef aldı. Peki, Erdoğan'ın, "ırkçılıkla" suçladığı Andımız'ın yazarı Reşit Galip kimdir, Cumhuriyet tarihindeki önemi nedir?

Başbakan Erdoğan'ın bu sözlerle yüklendiği Reşit Galip, Cumhuriyet Devrimi'nin kurucu kadrolarında yer alan, Atatürk devrimlerine sıkı sıkı bağlı bir devrimci.

Mustafa Kemal'i, ‘milletin bir ferdi' sayan bir hekim, bir tarihçi, bir dil bilimci.. Türk tarihinde Atatürk'le tartışırken yaptığı "Burası milletin sofrası" konuşmasıyla bilinen Reşat Galip.

Atatürk'ün sofrasında, "Devrimlerin en mühimi, kadınlara verilen haklardır" diyen Cumhuriyet Devriminin tıbbıyeli kuşağından Reşat Galip. Bugün Reşit Galip'i hedef haline getiren şey ise bir 23 Nisan sabahı kaleme aldığı "Öğrenci andı".

Erdoğan'ın, Reşit Galip üzerinden asıl hedefi ise Atatürk Devrimleri.

Aydınlık Gazetesi yazarı Ercan Dolabçı, Reşat Galip'i böyle anlattı.

Reşit Galip, 13 ay süren Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, Halkevlerini kurdu, İstanbul Üniversitesi ile üniversite reformlarını başlattı, köy pansiyonları, köy okullarını yaygınlaştırmak için canla başla çalıştı. 1933 yılında rahatsızlığı nedeniyle çok sevdiği kütüphanesinde gözlerini yumduğunda 41 yaşındaydı.

"Devrimleri her yerde, herkese karşı savunacağız. Gerekirse babamıza ve çocuklarımıza karşı bile" diyen Cumhuriyetin Deverimci isimlerinden Reşit Galip, bugün "ırkçılıkla", türkçeye çevirdiği için "ezana zulmetmekle" suçlanıyor.

ulusalkanal.com.tr