Usta gazeteci Rıza Zelyut yazılarıyla ulusalkanal.com.tr'de

Usta gazeteci Rıza Zelyut yazılarıyla ulusalkanal.com.tr'de

Usta gazeteci yazar Rıza Zelyut, yazılarıyla artık

ulusalkanal.com.tr

'de olacak.

Gündemdeki gelişmeleri ulusalkanal.com.tr'den değerlendirecek olan gazeteci yazar Zelyut, geçmiş dönemlerde birçok gazetede köşe yazarlığı yaptı.

67 yıllık yaşamında 14 kitaba imza atan Zelyut eserleri nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Rıza Zelyut kimdir?

1948’de Tokat/Niksar’ın Ormancık Köyü’nde doğan Rıza Zelyut’un öyküleri 1968’den başlayarak Kıyı, Hisar, Eflatun, Güney, Yelken, Türk Dili, Varlık, Öykü, Yansıma gibi dergilerde yayımlandı.

Daha sonra araştırmaya yönelen yazar, 1973 yılında Türk Dil Kurumu’nun Cumhuriyet’in 50. yılı nedeniyle düzenlediği “Türkiye’nin Kalkınmasında Cumhuriyet’in Rolü” konulu yarışmada birinci oldu. 1976 yılında Hacı Bektaş Veli İnceleme Yarışması’nda ikinci olan yazar, bu arada bilimkurgu türünde çocuk romanları da yazdı.

Yazarın 1979 yılında yazdığı ve Kızıldere olayını anlattığı destan türü kitabı SONSUZ YARIM GÜN, 1980 darbesinden sonra suç sayıldı ve yakıldı; kendisi de hapis cezasına çarptırıldı. 1983 yılında Hürriyet gazetesine giren yazar buradan 1991’de ayrıldı. Yurtiçinde ve yurtdışında Alevi toplumunun örgütlenmesi için çalışan Rıza Zelyut, Nefes dergisinin yayımında danışmanlık yaptı ve 1996’da Cem dergisinin yeni biçimde yayımını başlattı. Kendisi, 1994 yılından başlayarak Akşam ile Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı; Atatürk devrimlerinin, laikliğin, sivil hukukun kararlı savunucusu oldu; gerici gelişmeleri şiddetle eleştirdi. 2012 yılında Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü ile ödüllendirildi. Osmanlı tarihi ve kültürü üzerinde uzmanlaşan Rıza Zelyut, bu konuda iki de roman yazdı. Araştırmalarını Türk tarihi, halk kültürü, din ve siyaset üzerine yoğunlaştıran yazarın diğer kitapları şunlardır:

Halk Şiirinde Gerçekçilik

Osmanlı’da Karşı Düşünce ve İdam Edilenler

Halk Şiirinde Başkaldırı

Öz Kaynaklarına Göre Alevilik

Aleviler Ne Yapmalı?

Alevilerde Mizah

Muaviye’den Erbakan’a Din ve Siyaset

TÜRK ALEVİLİĞİ, “Anadolu Aleviliğinin Kültürel Kökeni”

TÜRK KİMLİĞİ, “Yabancı Kaynaklara Göre”

DERSİM İSYANLARI VE SEYİT RIZA GERÇEĞİ

SEÇKİNLER KİTABI/KİTAB-I EKABİR

HÜNKÂR HACI BEKTAŞ-I VELİ “Ali'nin Sırrı”

ESİRCİLER HANI (Osmanlı toplum yaşamıyla ilgili belgesel roman)

SULTANLAR VE CELLATLAR (Esirciler Hanı’nın devamı)

ulusalkanal.com.tr