Doğu Perinçek üniversite öğrencileriyle buluştu
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Koç Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Perinçek, 1 saat süren konferansın ardından gençlerin sorularını da yanıtladı
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Koç Üniversitesi'nde öğrencilerle buluştu. Perinçek, öğrencileri üreten ve birleşen bir Türkiye hedefi için, Vatan için iş başına çağırdı.
‘Sizleri Göreve Çağırıyorum’
Koç Üniversitesi Ekonomi ve Politika Kulübü tarafından okula davet edilen Perinçek, dün Kurucular Salonu'nda öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencilerin yoğun ilgisi ve alkışlarla karşılanan Perinçek burada yaptığı konuşmada Vatan Partisi'nin ekonomi programını 6 maddeyle anlatırken çağdaş, laik, özgür bir eğitim sistemiyle yetişmiş gençlere ihtiyaç olduğunu sık sık vurguladı. Türkiye'nin önünde 2 önemli çıkmaz olduğunu ifade eden Perinçek, “Birincisi borçlanma ekonomisi, ikincisi bölünme süreci. Çıkış yolu ise Vatan Partisi. Siz geleceği olan özgür insanlar sizleri birleşen, üreten, aydınlanmış Türkiye için göreve çağırıyorum” dedi.
Perinçek Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetledi: “Türkiye'nin bir yıl içinde 250 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Ve bunu ödemesi mümkün değil. Türkiye borçlanma ekonomisi içinde bir çıkmazda. Bunun seçeneği üretim ekonomisi. Türkiye'nin bugünkü çıkmazları, borçlanma ekonomisi ve bölünme süreci. Daha dün AKP seçim bildirgesini açıkladı ve Türk vurgusu anayasadan çıkarılacak. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde Türkiye bölünmüş bir ülke. Açılım dediler, Türkiye açıla açıla Güneydoğu illerimizde artık terör örgütünün otoritesi hakim. Bu bölünme süreci de artık çıkmaza girdi. ABD, Suriye'yi dize getiremedi. Suriye'nin Kuzeyinde Barzanistan'dan Doğu Akdeniz'e uzanan 2'nci İsrail koridorunu açamadılar. Suriye'yi bölemediler. Amerika'nın Türkiye'de AKP'yi getirirken amacı borçlanma ekonomisi yatırarak batırmaktı. Türkiye'de Amerika güdümlü mafya-tarikat rejimi bu çıkmazı yaratıyor.”
Formül Üretim Ve Birleştirme
Seçimlere girerken artık ana sorunun değiştiğini anlatan Perinçek şunları söyledi: “Eskiden kim borç bulur? Diye soruluyordu. Özallar, Çillerler, Erdoğanlar. Ve bu iktidar formülünü tamamlayan soru Türkiye'yi kim bölerdi. Bu formül çöktü. Önümüzdeki dönemin formülü, Kim Türkiye'de üretim ekonomisi kuracak? Kim Türkiye'yi birleştirecek? Türkiye'yi üretenler birleştirir. Bunun için sizlere ihtiyaç var. Tarlada, fabrikada, çarşıda iş yapan, üreten kişinin etnik grubu, inancı, mezhebi olmaz. Toprağa bağlılığı olur. Önümüzdeki dönemin ana kavramları Vatan ve üretim.”
Çıkış Yolu Karma Ekonomi
Perinçek, 1980'den itibaren ekonominin dışa bağımlı hale geldiğini hatırlatarak Vatan Partisi'nin ekonomi programını şöyle özetledi: “Türkiye'de iç piyasada dolar değil Türk Lirasının krallığı olacak. İlk olarak doların giriş çıkışını kontrol altına alacağız. Yerli üretimi destekleyeceğiz. Türkiye'de üretebileceğimiz hiçbir şeyi dışardan almayacağız. 100 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığını kapatacağız. Küçük ve orta sanayiye yardım edeceğiz. Güçlü bir Merkez Bankası yaratacağız. Komşularımızla, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Filistin ve Mısır'la iyi ekonomik ilişkiler kuracağız. Rusya ve Çin'le olan ticaretimizde milli paraya geçeceğiz. Programın özeti Türkiye'de üretimi sağlamak, ithalatı azaltmak. Bu halk için refah programıdır. Bunun adına karma ekonomi diyoruz. Küresel merkezlerin hedefinde Mustafa Kemal'in halkçı, devletçi, karma ekonomisini yok etmek var. Çıkış yolu karma ekonomi.”
6 Oku Yeniden Hayata Geçireceğiz
“6 oku yeniden hayata geçireceğiz” diyen Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz cumhuriyeti tamamlayacağız. Özgür Türkiye'yi kurmak için bu çok önemli. Biz Demokratik Devrim dalgasına geç başlayan bir ülkeyiz. Ama o geç harekete geçen ülkeler şimdi dünyanın merkezine geçiyor, Çin, Hindistan, Vietnam gibi. Dünyada devrimin merkezi artık Asya. Bunun yolu dış politikamızda Atlantiğe bağımlılıktan kurtulmak.”
AP Kendi Hukunu Çiğnedi
Perinçek, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) kararına da değinerek “AP 'Ermeni soykırımı yapılmıştır' diyerek kendi hukukunu çiğnedi. AİHM, 1915 olaylarınınYahudi soykırımına dahil edilemeyeceğini söylemişti. Şimdi AP bunu çiğniyor. Ve biz maalesef böyle bir Avrupa ve arkasındaki ABD ile müttefikiz. Türkiye Amerika tarafından AB kapısında çarmıha gerilmiştir ve hançerlenmektedir. Türkiye Atlantik sistemi içinde borçlanan bir ülke oldu. Ve Türkiye o sistem içinde Atatürk devrimlerinin kazanını kaynattı. Biz ancak Asya'da bağımsız ve özgür olarak çağdaş bir Türkiye olabiliriz” dedi.
Milli Anayasa İçin Kaynak İnsan
Konuşması uzun süre alkışlanan Perinçek ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Perinçek, “Milli sanayi nasıl inşa edilecek?” sorusu üzerine, “Bütün ekonomik gelişmelerin köklü kaynağı insan. Cumhuriyetle laik, pozitif, dünyevi düşünen insan kaynağı yarattık. Mazlumlar dünyasında Türkiye bu bakımdan öne çıkmış bir ülkedir. Türkiye'nin milli sanayi kurmak için insan kaynağı var. Bu herşeyin temelidir. Ayrıca cumhuriyetten gelen milli sanayi birikimi de var. 80 sonrası yıkıma uğratılmaya başlandı ancak bunun önünü açtığımız zaman milli sanayi kurulacak. Çin'in 1949'da sadece 2 bin tane traktörü vardı, şimdi milyonlarca var. Bunun için siyasi irade önemli” dedi.
‘Türkiye’nin İnsan Kaynakları Bizimdir’
“Mevcut hükümetin değişmesi durumunda onların yarattığı kadrolar ne olacak?” sorusuna Perinçek şu yanıtı verdi: “Türkiye'nin kadroları bizim kadromuz. Partizanlık olmayacak. Bu benim adamım, demeyeceğiz. Türkiye'nin bütün insan kaynakları bizimdir. Türkiye'nin kalkınması için, bilimde ilerlemeye, icraatlara ihtiyacı var. Devlet olarak şimdiki kadroları istediğimiz şekilde yönlendirirsek onlar da bizim kadromuz. Mimarsa mimarlığını, doktorsa doktorluğunu yapacak. Eğer onu cumhuriyet felsefesi içinde yapmıyorsa müdahale ederiz.”
‘Sağcılık Değil Gerçek Solculuk’
Perinçek, “Partinizin köklü bir sosyalizm geçmişi var. Ama diğer yandan millileştirilmiş ekonomi politikasından bahsettiniz. Milliyetçiliği ideoloji olarak dışlamıyorsunuz. Sosyalizmle milliyetçilik nasıl yanyana gelir? Geçmişteki sosyalist konumuzunuz sağa kaymış durumda. Sizin sosyalizm gömleğini çıkarttığını söyleyebilir miyiz?” şeklindeki soruyu şu sözlerle cevapladı: “Dünyaya kendi bulunduğumuz yerden bakamayız. Ülkemizin bulunduğu yerden bakabiliriz. Türkiye mazlumlar dünyasında ve ancak mazlumlar dünyasından programlar üretebilir. Sizin beyniniz sosyalist olabilir ama toplumun beyni değilse süreç sizi dinlemez. Önce toplumun önündeki meseleleri çözmek gerekir. Hiçbir sosyalist önündeki engeli görmezden gelip ileri geçemez. Önünde hendek varsa onu atlayacaksın. Sonuçta Türkiye'de yaşayan bir sosyalist. Türkiye'nin önündeki asıl mesele borçlanma ve bölünme. Bu sorunlara sırtınızı dönemezsiniz. 20. yüzyıldaki bütün devrimler vatan savunmasıyla oldu. Materyalistsek önce Türkiye'nin önündeki sorunları çözmemiz gerekir. Türkiye'nin önündeki devrim Milli Demokratik Devrimdir. Deniz Gezmişler, Mahir Çayanlar da öncelikle Milli Demokratik Devrimi savunuyordu. Türkiye'nin atacağı adımı kendi kafanızda belirleyemezsiniz. Bu sağa kaymakla ilgili bir şey değil. Vatan Partisi bugün en devrimci partidir. Çünkü Türkiye'nin sorunlarını saptamıştır ve çözüm sunmaktadır. İlerici sloganlar atarak toplumu sınıfsız bir toplum haline getirebiliyor musunuz? 3 yaşındaki çocuk 32 yaşına basabilir mi? Tıpkı canlılar gibi toplumların da büyüme süreçleri vardır. Bu sağcılık değil, gerçek ilericilik, solculuktur.”
Bölen Değil Çözen Mevzideyiz
Oyların bölünmesiyle ilgili gelen soru üzerine Perinçek, “Vatan bölünmesin, oylar bölünsün. Bize yönelen kitle cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeyen kesim. Partiye çok büyük katılım var. Vatan Partisi önümüzdeki sorunlara en gerçekçi çözümler üreten parti. Gençlerden de çok katılım var. CHP-AKP-HDP koalisyonunu projesini bozmamız lazım. CHP çıksın AKP'yle hükümet kurmayacağını açıklasın. CHP bunu açıklayamıyor. AKP-PKK karşısında tek seçenek Milli Hükümet. Vatan Partisi burada oyları bölmeyen, sorunları çözen mevzidedir” diye konuştu.
İki saat süren programın ardından öğrenciler Perinçek'e alkışlar arasında çiçek verdi. Perinçek öğrencilere son olarak "Umutluyuz, güzel bir Türkiye olacak" dedi.
Kamera: Taylan Kara
ulusalkanal.com.tr