Yük yine yurttaşın sırtında

2014 yılı Bütçe Tasarısı'nın gelir ayağında yük yine yurttaşın sırtına yüklendi. Zira 348. 4 Milyar Liralık vergi gelirinin 216 Milyar Lirası "Vergi" adı altında yurttaş ödeyecek. Ancak memur ve emekli maaşlarındaki artışın enflasyon oranı ile sınırlı kalması bekleniyor.

Yük yine yurttaşın sırtında

Bütçe gelirleri yine yurttaşın sırtına yüklendi. 2014 yılı bütçe tasarısının gelir ayağını oluşturan 348.4 milyar liralık vergi gelirinin yarıdan fazlasını yine yurttaş ödeyecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına göre, 436.3 milyar Lira büyüklüğündeki bütçe ile gelecek yıl 403.2 milyar Liralık gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu hedefin en önemli kalemi olan 348.4 milyar liralık bölümünü vergi gelirleri oluşturuyor.

Bu kapsamda büyük bölümünü yurttaşın ödediği "dolaylı vergiler" olarak bilinen Özel Tüketim Vergisi ve Özel İletişim Vergisi’nin de bulunduğu kalemlerden de 117.6 milyar lira gelir bekleniyor.

Dolaylı vergilere, yaklaşık yüzde 70’ini çalışanların ödediği 70.8 milyar liralık gelir vergisi de eklendiğinde gelecek yıl yurttaşın cebinden vergi adı altında 188.4 milyar lira çıkacağı tahmin ediliyor.

Bazı vergilerin yeni yılın başından itibaren en az yüzde 3.9 artacağı ve "faiz, pay ve idari para cezası" adı altında toplanacak 27.7 milyar lira da eklendiğinde bu paranın 216 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.

Ancak vergi yükü çalışan ve emeklilerin maaşlarına yansımıyor. Bütçe hedeflerine göre, 2014 yılında memur ve emekli maaşlarındaki artışın enflasyon oranı ile sınırlı kalması bekleniyor.

Buna göre, asgari ücrette sadece yüzde 6'lık bir artış beklenirken, memurların toplu sözleşme ile alacakları haklar da aynı oran ile sınırlı kalacak.

Bütçe Tasarısı’nın 10 Aralık Salı gününden itibaren TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

ekonomi 2014 bütçe tasarısı