Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini konuşmaya hazırız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlık sistemi ve yeni anayasa çalışmaları ile ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu "ilk 4 madde kırmızı çizgimiz" dedi, anayasa uzlaşma komisyonun tekrar kurulabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu başkanlık sistemi için de "nasıl bir başkanlık sistemi istiyorlar bilmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Başkanlık sistemini konuşmaya hazırız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu kahvaltılda başkanlık sistemi ve yeni anayasa konularında önemli mesajlar verdi.

Yeni anayasa için "ilk 4 maddesi kırmızı çizgimizdir" söylemini sürdüren Kılıçdaroğlu, anayasa uzlaşma komisyonunun tekrar kurulabileceğini söyledi. "Zaten 60 madde vardı, ona büyük ihtimalle yargı bağımsızlığı ilave edilebilir. 70 küsur maddede uzlaşılabilir" dedi.

"NASIL BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ?"

Kılıçdaroğlu, bir kez daha "başkanlık sistemini konuşmaya hazırız" mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu başkanlık sistemi derse, nedir başkanlık sisteminden kastettiğiniz, biz bunu bir öğrenmek istiyoruz. Başkanlık sisteminden kastedilen ABD modeliyse onu da öğrenmek isteriz. Türkiye tipi bir başkanlık sistemiyse, bundan neyi kast ettiklerini de öğrenmek isteriz. Şunu da söyleriz. Bizim 200 yıllık parlamenter sistem tecrübemiz varken hiç bilmediğimiz bir alana niye böyle bodoslama dalıyoruz. Başkanlık tartışmalarına girmeyiz ama ben şunu doğal olarak merak ediyorum. Nasıl bir başkanlık sistemi istiyorlar." ifadelerini kullandı.

CHP lideri, PKK'ya yönelik operasyonları de eleştirdi. "Bölgede duygusal kopuştan söz ediliyor. Asıl tehlikeli olan bu. Ama iyi bir strateji ile çözmezsek sorun Türkiye’nin boyutlarını aşabilir. Doğu ve Güneydoğu’da bütün ülkelerin ajanları cirit atıyor" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu açılıma geri dönülmesi ve Meclis'te uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdi.

ulusalkanal.com.tr