Petrol yine yolda kaldı

Barzani yönetiminin AKP Hükümeti aracılığıyla piyasaya sürdüğü petrol yine ortada kaldı. Teksas merkezli petrol şirketi Axeon, petrol tankerini almaktan vazgeçti. Ceyhan'dan yola çıkarak Amerika'ya giden tanker Atlantik'te demir attı.

Petrol yine yolda kaldı

AKP- Barzani ortaklığıyla piyasaya sürülen Irak petrolü yine ortada kaldı. Teksas merkezli petrol şirketi Axeon, petrolü almaktan vazgeçtiğini duyurdu.

Deniz Haber Ajansı’nın haberine göre, Irak petrolünü taşıyan son gemi de Amerikalı alıcının vazgeçmesi nedeniyle yükünü teslim edemedi.

Petrol Irak'ın Şengal bölgesindeki Şeyhan'dan çıkarak kamyonlarla Hatay'a taşındı. Dörtyol Limanı'nda tanere yüklenen 300 bin varil petrol, Amerika'ya yol aldı. Tankerin 11 Ağustos'ta Paulsboro Limanı'na varması bekleniyordu, ancak şirketin petrolden vazgeçmesi üzerine tanker Atlantik'e demir attı. Şirket kararına gerekçe olarak "petrolün tartışmalı" olmasını gösterdi.

Irak petrolüyle ilgili yaşanan kriz yeni değil. Daha önce de Teksas merkezli LyondellBasell şirketi, mayıs ayında Şeyhan'dan karayoluyla yaklaşık 500 bin varil miktarında 2 tanker petrol aldığını açıklamış ancak arkasından Erbil-Bağdat arasındaki sorun çözülünceye kadar bir daha alım yapmayacağını duyurmuştu.

Boru hattı ile Ceyhan'a ulaştırılan petrolün ilk yüklemesi Mayıs'ta 'United Leadership' adlı tankerle gerçekleştirilmiş, merkezi Irak hükümetinin karşı çıkması üzerine tanker yükünü boşaltamamıştı. Gemi, halen Fas açıklarındaki uluslararası sularda bekliyor.

İkinci yüklemenin hangi gemiye yapıldığı bilinmezken, üçüncü yüklemenin varış adresinin İsrail olduğu ortaya çıkmıştı.

Dördüncü yüklemede de sıkıntı yaşanmış ve gemi yükünü boşaltamamıştı. Haziran'da 1 milyon varillik yükleme yapılan "United Kalavryta' adlı gemi hakkında Bağdat'ın Teksas Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonrası "alıkonulma" kararı çıkmış, karar daha sonra karar bozulmuştu. Ancak gemi halen Teksas'ın 60 mil açığında bekliyor.

ulusalkanal.com.tr