Rusya ziyaretinde terör şüphesi

Rusya'nın Volgograd kentinde gerçekleşen iki saldırının arkasında Suudi İstihbarat Şefi Bender Bin Sultan'ın olduğu şüphesi gündeme geldi. Gazetemize konuşan Rus kaynaklar, ölen insanlar arasında Rus Savunma Sanayisi için hayati önemde olan bilim adamlarının da olduğunu hatırlattı ve saldırının Mossad/CIA benzeri daha organize bir iş olabileceğini belirtti

Rusya ziyaretinde terör şüphesi

Şafak Terzi

Suudi İstihbarat Başkanı Bender Bin Sultan geçtiğimiz günlerde, birkaç ay aradan sonra 'gizli' bir Moskova ziyareti daha gerçekleştirdi. Aynı günlerde Rusya'nın Volgograd kentinde birer gün arayla iki büyük terör saldırısı gerçekleşti ve 32 kişi hayatını kaybetti. Lübnan'ın El Menar gazetesinin “Rusya'dan güvenilir kaynaklara” dayandırdığı habere göre, bu gizli görüşmede İkinci Cenevre konferansı öncesi atılacak adımlar ve Rusya'nın Suriye'deki tutumu konuşuldu.

'CIA da olabilir'

Gazetemizin yazarı Şam Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Bessam Ebu Abdullah Volgograd saldırılarının arkasında Suudi İstihbaratının parmağı olabileceğini bildirdi. Ulaştığımız diğer Rus kaynaklar da Suudi istihbaratı konusunda yoğun bir şüphe oluştuğunu bildirdi.

Rusya'nın önde gelen strateji uzmanlarından Leonid Savin gazetemize yaptığı açıklamada, saldırıları Suudi Arabistan'ın yaptığına yönelik yoğun bir şüphe olduğunu, ancak bunun yanında olası bir Mossad ve CIA parmağından da şüphe edildiğini belirtti. Çünkü Volgograd saldırılarında ölen insanlardan bazılarının savunma sanayinde çalışan üst düzey yetkililer olduğunu belirtti. Bu saldırıların, son yıllarda İran ve Irak'ta faili meçhul cinayete kurban giden bilim insanları ve ABD'de çalışma süresini uzatmak istemeyen Rus bilim adamının öldürülmesiyle aynı vaka olduğunu belirtti. Daha kesin bir istihbarata ulaşılamadığını belirten Savin, Soçi'deki Kış Olimpiyatları öncesi Suudi destekli Selefi teröristlerin bu saldırıları yapmış olmasının büyük bir olasılık olduğunu, ancak diğer yandan ölen bilim adamları göz önünde bulundurulduğunda, çok daha organize ve daha üst düzey bir istihbarat işi olabileceğinden şüphe duyulduğunu söyledi. Bu tespiti yaparken, Suudi Arabistan destekli Selefi terörünü de gözardı etmediğini belirtti.

Suudilerin durumu çok zayıf

Rusya'nın Russia Today(RT) Televizyon kanalı, Suudi İstihbarat Başkanı Bender Bin Sultan'ın Ağustos ayındaki ziyaretine göre, çok daha “yumuşak” taleplerle geldiklerini bildirdi. Buna göre, Suudilerin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidarda kalmasına itiraz etmediğini, ancak gerçek gücün “geçici bir hükümet” kurularak muhalefete verilmesini talep ettikleri bildiriliyor. RT'ye göre, bunların hangi muhalifler olduğu şüpheli ve silahlı terör örgütleri de söz konusu olabilir. Bunun yanında, Bender Bin Sultan, Cumhurbaşkanı Esad'ın 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmemesi için Rusya'dan baskı yapmasını istiyor. Suudiler, yeni bir anayasanın düzenlenmesi ve geçici hükümet kurularak onaylanması gerektiğini, ancak ondan sonra, -Esad'ın katılamayacağı- bir seçime gidilmesi gerektiğini öneriyor. Habere göre, Rusya, Suudilerin önerisini kabul ederse, büyük bir yıkıma uğratılan Suriye'nin yeniden kurulmasında en büyük payı Suudilerin ödeyeceğini belirtiliyor.

Aydınlık'a konuşan ve Rusya'da da çalışmış olan Hollandalı bir gazeteci, ikinci Cenevre görüşmesi öncesi Suriye tarafında taleplerin, kimlerin katılacağının net olduğunu, ancak muhalefette hiçbir şeyin net olmadığını, bunun da en başta Suudi Arabistan'ı telaşa sürüklediğini belirtiyor. Suudi Arabistan'ın bir yandan terör ihracıyla, diğer yandan yoğun diplomatik müzakereleriyle Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın üstün konumunu kendie lehine çevirmeye çalıştıklarını bilirdi.

Rusya ikna oldu iddiası

Reyu’l Yovm gazetesi ise, Bender bin Sultan’ın ikinci Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le çeşitli konularda görüş birliğine vardığını yazdı. Gazeteye açıklamada bulunan diplomatik kaynaklar, Bender bin Sultan’la Putin’in önce Suriye konusunu ele aldığını, ardından ikili stratejik ilişkiler ile silah anlaşması ve terörle mücadele konusunda koordinasyon ve işbirliği konularında görüştüklerini söyledi. Habere göre Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanı Bender bin Sultan’la Rus yetkililer arasında yapılan görüşmeler sonunda Moskova, Suriye’de siyasi çözüm için yapılacak olan İkinci Cenevre konferansına İran’ın katılmamasını prensipte kabul etti.

Putin Suriye saldırısını engellemişti

2013 ağustos ayında Suudi İstihbarat Başkanı Bender Bin Sultan'ın Moskova ziyareti büyük yankı uyandırmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile basına yansıyan kareleri, “acaba Ruslar Suudilerle anlaştı mı” haberlerine yol açmıştı. Silahlar, muhalefet, sitaset, terör, savaş, Rusya'nın, Suudi Arabistan'ın, Suriye'nin konumu masaya yatırılmıştı. Ancak Bender'in Moskova'yı Suriye'deki duruşundan vazgeçmesi konusunda Ağustos ayındaki ilk denemesi, Suudiler ve ABD açısından büyük bir 'hayal kırıklığına' neden olmuştu. Amerikan basınının deyimiyle Bender Putin'i “kafalayamamıştı”. Hatta tersine, Şam yakınlarında yapıldığı öne sürülen kimyasal saldırıdan hemen sonra, Rusya, Obama yönetiminin Suriye'ye karşı yapacağı herhangi bir saldırının önüne geçmişti.

Aydınlık

rusya saldırı Volgograd