Ölümle burun buruna bir ay

Kovid-19'u yenip sağlına kavuşanlar yaşadıkları o zorlu süreci anlatıyor ki, yeteri kadar önlem almayan insanlara örnek olsun. Onlardan biri Doktor Selçuk Köse... Türkiye'de teşhis konulan ilk hastalar arasındaydı. 52 yaşındaki Göğüs Cerrahisi Uzmanı, bir ay süreyle uyutulduğu yoğun bakımda ölümle burun buruna geçen o süreci anlattı.

Ölümle burun buruna bir ay

Kovid-19 'a yakalandı. Zorlu süreç yaşadı. Hatta ölümle burun buruna geldi. Türkiye'de teşhis konulan ilk hastalar arasındaydı. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Selçuk Köse, bir ay süreyle uyutulduğu yoğun bakımdaki o zorlu süreci anlattı.

Her şey halsizlikle başladı. Yüksek ateşle seyretti. Mevsimsel hastalık zannetti. Şikayetleri ilerledi. Öksürük ve nefes darlığı da baş gösterdi. 16 Mart'ta tetkikler için hastaneye gitti. Yatışı yapıldı. 19 Mart'ta da yoğun bakıma alındı. Doktor Köse için zorlu yaşam mücadelesi böylece başladı.

15 dakika kalbi durdu. Müdahalenin ardından yeniden hayata tutundu. Ancak virüs nedeniyle yaşadığı zorluklar bununla sınırlı kalmadı.

20 kilogram kas kaybetti. Türkiye'de bulunmayan antiviral ilaç Çin'den getirilerek ilk kez kendisinde uygulandı. Virüsün yarattığı tahribatın yanı sıra vücudun virüse karşı cevabı sonucunda da bazı organlarda tahribat ortaya çıktı. Beyinde, kalpte ve akciğerde organ hasarları meydana geldi.

Sağlık çalışanlarının fedakarca emeği ve kendisinin de gayretiyle yeniden nefes alabildi. Doktor Köse, hayatta kalabildiğine ve çocuklarına kavuştuğuna çok seviniyor. Yeniden göreve başlamak için de gün sayıyor.

Ellerindeki kas hareketlerini güçlendirmek için fizik tedavi görüyor. Tam anlamıyla iyileşene kadar sevdiği bir çok şeyi yapamıyor.

Dr. Köse yaşadıklarıyla, yeteri kadar önlem almayan insanlara örnek olmak istiyor.

Köse, "hastalığı ciddiye almalıyız" diyerek yurttaşlara uyarılarda bulundu.

ulusal.com.tr

Kovid19